• shadiari

Ένας χαρισματικός ηγέτης!

από τη μαθήτρια Δήμητρα Δημολένη, Α5΄ ΛΟ Περικλής ανέλαβε τα ηνία των Αθηνών σε μία περίοδο μεταιχμιακή, όπου όλος ο ελλαδικός χώρος βρισκόταν σε διαρκή αναταραχή. Η οξύνοια, οι ηγετικές του ικανότητες και η ιδιότυπη προσωπικότητά του δεν άργησαν να τον ανελίξουν στο πολιτικό προσκήνιο της Αθήνας. Επίσης, ο Περικλής υπήρξε από τους ενθερμότερους υποστηρικτές της δημοκρατίας και το απέδειξε τρανά με το πολυετές έργο του.

Στο πλαίσιο της εκδημοκρατικοποίησης της Αθήνας, η οποία μόλις είχε αποδιώξει την τυραννίδα, ο Περικλής έδρασε πολύπλευρα. Υπήρξε πρωταρχικός συντελεστής στην σύναψη των τριακοντούτων σπονδών (στην πραγματικότητα, δεκαπενταετή ανακωχή με το σπαρτιατικό κράτος), η οποία οδήγησε την Αθήνα σε μια περίοδο πολεμικής αδράνειας. Η επιτυχημένη αυτή κίνηση του Περικλή ήταν το έναυσμα της εξάπλωσης της δημοκρατίας στον αθηναϊκό χώρο: έχοντας τακτοποιήσει τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ξεκινά να ασχολείται με εσωτερικά ζητήματα.

Το καθεστώς της δημοκρατίας προϋποθέτει τη συμμετοχή του δήμου στα πολιτικά ζητήματα και αυτό επιχείρησε να καθιερώσει ο Περικλής. Σε μια προσπάθεια προσέλκυσης πολιτών από ποικίλες κοινωνικές στοιβάδες, καθιέρωσε τον θεσμό της μισθοφορίας, ώστε να ενισχύσει τις οικονομικώς ασθενείς κοινωνικές στοιβάδες της Αθήνας, ενώ θέσπισε την εκλογή σε πολιτικά αξιώματα μέσω κληρώσεως, με σκοπό την πάταξη των κοινωνικών ανισοτήτων. Εκτός αυτού, μέσω της φιλειρηνικής πολιτικής του, ο Περικλής είχε εξασφαλίσει όχι μόνο τις φιλικές σχέσεις της Αθήνας με τους συμμάχους, αλλά την ηγεμονία της και πλέον τίποτα δεν τον εμπόδιζε να επεκτείνει τα εμπορικά της σύνορα. Σταδιακά, ο Πειραιάς εξελίχθηκε σε λιμένα, κολοσσό εμπορίου, ενώ η ίδια η Αθήνα, μετά από τις πολεοδομικές παρεμβάσεις του Ιπποδάμου έγινε το εμπορικό κέντρο όλης της Μεσογείου.

Η ανάπτυξη του εμπορίου σε συνδυασμό με ένα είδος δασμών επιβεβλημένων στα εισαγόμενα και εξαγόμενα προϊόντα που διέρχονταν στον Πειραιά, συνδυαστικά με την αξιοποίηση των ορυχείων και μεταλλείων, τον φόρο που εισέπρατταν απο τους συμμάχους και άλλες εισφορές, οδήγησαν την Αθήνα σε μεγάλη οικονομική ευχέρεια. Ως αποτέλεσμα, ο Περικλής αξιοποίησε τον κοινό πλούτο στον βωμό του πολιτισμού, αναστηλώνοντας πλήθος ναών με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Παρθενώνα, και επενδύοντας σημαντικά στα γράμματα και στις τέχνες. Συνεργάτιδά του εξαρχής στην καλλιτεχνική αυτή διάνθιση υπήρξε η σύζυγός του, Ασπασία, η οποία έχαιρε ιδιαίτερης μόρφωσης και καλλιτεχνικής κατάρτισης, αλλά έτρεφε και μεγάλη αγάπη για τις τέχνες. Επιπλεόν, καθοριστική ήταν και η θεατρική παιδεία των Αθηναίων, γι’ αυτό και καθιέρωσε τα θεωρικά (κάλυψη του αντιτίμου του εισιτηρίου δημοσία δαπάνη), ώστε να δύνανται όλοι οι πολίτες να παρευρεθούν στα θεατρικά δρώμενα.

Η ρητορική δεινότητα του Περικλή, την οποία δεν επιστράτευσε ποτέ για να παραπλανήσει τους Αθηναίους, μονάχα για να τους βοηθήσει, ήταν αυτή που τον έσωσε από τα κατηγορητήρια του λαού ύστερα από την ήττα τους στον Αρχιδάμειο Πόλεμο το 430 π.Χ. Παρόλα αυτά, έναν χρόνο αργότερα, ο Περικλής πέθανε και οι Αθηναίοι αποχαιρέτησαν έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες της ιστορίας, θεμελιωτή της δημοκρατίας και δημιουργό του περίφημου «χρυσού αιώνα» της Αθήνας.

3 views0 comments

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα