• shadiari

Ένας "ύμνος" στη Δημοκρατία..

Updated: Jan 12

από το μαθητή Γιώργο Παπακώστα, Α’3 Λ


Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματά του. Στα δημοκρατικά καθεστώτα οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να δημιουργήσουν, να καλλιεργήσουν το πνεύμα τους  και να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Η δημοκρατία συμβάλλει τόσο στην προσωπική ανάπτυξη του ανθρώπου ως μονάδα, ως πολίτη, όσο και στην ανάπτυξη των κρατών. Μόνο όταν η λειτουργία των κρατών βασίζεται σε δημοκρατικούς θεσμούς και αξίες μπορεί να διασφαλιστεί η ευημερία και η ισότητα των πολιτών. Και  όταν οι πολίτες ευημερούν τότε ευημερούν και αναπτύσσονται και οι χώρες τους. Αντιθέτως στις χώρες με τυραννικά καθεστώτα οι πολίτες δυστυχούν και τα κράτη μοιραία οδηγούνται στην απομόνωση και τον μαρασμό.  Η αξία της δημοκρατίας αλλά και η σημασία της για το σύγχρονο κόσμο αναδεικνύονται με ιδιαίτερη ευαισθησία και προβάλλονται φανερά στο λόγο του πρώην Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα το 2016, στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για μία ομιλία με διαχρονικό και συνάμα παγκόσμιο χαρακτήρα, μία ομιλία «παρακαταθήκη» υπέρ των αγαθών της Δημοκρατίας την οποία επέλεξε να εκφωνήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον τόπο που γεννήθηκε και άνθισε η Δημοκρατία, στην Ελλάδα.

Όπως είναι φυσικό, ένας λόγος για τη Δημοκρατία δε μπορεί να μην έχει αναφορές σε εκείνους τους ξεχωριστούς ανθρώπους, τους πνευματικούς ταγούς που την ύμνησαν και την υπερασπίστηκαν- ο καθένας από τη δική του οπτική και φιλοσοφία- τον Περικλή, τον Σωκράτη, τον Ελύτη.. «Ευγνωμοσύνη», αυτό είναι το συναίσθημα που επιθυμεί να εκφράσει στο λόγο του ο Ομπάμα. «Ευγνωμοσύνη» είναι το συναίσθημα που νιώθει την ανάγκη να εκφράσει κάθε ανθρώπινο ον απέναντι στην Ελλάδα, για όλα όσα η Ελλάδα, αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας, προσέφερε στην ανθρωπότητα μέσα στους αιώνες. Οι καρδιές όλων μας συγκινήθηκαν και συγκινούνται με τις τραγωδίες του Αισχύλου και του Ευριπίδη, ο νους μας καλλιεργήθηκε από τις ιστορίες του Ηροδότου και του Θουκυδίδη, η κατανόηση που έχουμε για τον κόσμο γαλουχήθηκε από τον Σωκράτη και τον Αριστοτέλη.

Παραθέτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα που αποκαλύπτει τη δύναμη της Δημοκρατίας όχι μόνο για την ατομική αλλά κυρίως για τη συλλογική ευημερία. «Οι δημοκρατικές κοινωνίες μπορούν να προσφέρουν περισσότερη ευημερία, γιατί οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να σκέφτονται για τον εαυτό τους και να μοιραστούν ιδέες και να ανακαλύψουν και να δημιουργήσουν. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα μονοπάτι για την ειρηνική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της ηθικής δύναμης της μη βίας. Και αυτό φέρνει μια σταθερότητα που τόσο συχνά μπορεί να διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη. Η ιστορία των δύο τελευταίων αιώνων αποκαλύπτει ότι οι δημοκρατίες είναι λιγότερο πιθανό να διεξάγουν πολέμους μεταξύ τους. Έτσι, περισσότερη δημοκρατία είναι καλή για τους ανθρώπους, αλλά είναι επίσης καλή και για την εθνική μας ασφάλεια».

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η δημοκρατία είναι η πηγή, η βασική προϋπόθεση για τη διαμόρφωση και την εδραίωση ενός κλίματος ευημερίας και ειρήνης των λαών. Μόνο μέσα σε ένα κλίμα δημοκρατίας μπορούν να αναπτυχθούν ισχυροί δεσμοί αλληλεγγύης, συνεργασίας, εμπιστοσύνης, σεβασμού και εκτίμησης μεταξύ των κρατών, αλλά και κάθε λαός δύναται να είναι ενωμένος, να νιώθει ασφαλής να δημιουργεί, να εξελίσσεται, να προοδεύει και ικανός να αντιμετωπίζει οποιονδήποτε κίνδυνο τον απειλεί.

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα