• shadiari

« Έτσι είναι γιατί έτσι νομίζετε», Λουίτζι Πιραντέλλο, 1917

από τη μαθήτρια Εύα Γεωργοπούλου, Ι.Β 2


Ο Λουίτζι Πιραντέλλο ήταν πεζογράφος και ίσως ο σημαντικότερος σύγχρονος Ιταλός θεατρικός συγγραφέας και νομπελίστας. Το « Έτσι είναι γιατί έτσι νομίζετε» είναι από τα σπουδαιότερα θεατρικά του έργα. Το συνέγραψε σε μία οδυνηρή εποχή για εκείνον, το 1917, μετά τον θάνατο της μητέρας του και την αποκάλυψη της διανοητικής ασθένειας της γυναίκας του.

Το συγκεκριμένο θεατρικό είχα την τύχη να το παρακολουθήσω και για αυτό σας μεταφέρω την εμπειρία μου. Το έργο διαδραματίζεται σε μία πόλη στην οποία κύρια ασχολία των κατοίκων είναι το κουτσομπολιό. Μια παρέα γειτόνων προσπαθεί απελπισμένα να συγκεντρώσει πληροφορίες για τον άντρα, την μυστήρια γυναίκα που τον συνοδεύει και την πεθερά του οι οποίοι μετακόμισαν πρόσφατα στην πόλη. Ο γνώμες για την μυστήρια ζωή των καινούργιων κατοίκων διίστανται. Η ίδια η πεθερά και στη συνέχεια ο άντρας προσπαθούν να λύσουν τις απορίες των γειτόνων. Όμως ο καθένας τους παρουσιάζει τελείως διαφορετικές εκδοχές τόσο για την ταυτότητα της γυναίκας όσο και για την διανοητική κατάσταση των δύο ηρώων. Έτσι οι γείτονες μπαίνουν στη διαδικασία να καταλάβουν την αλήθεια, την «αντικειμενική αλήθεια» όπως αναφέρουν. Τελικά η πραγματικότητα δεν αποκαλύπτεται πότε γιατί μπορεί και να μην υπάρχει.

Το βασικό θέμα του έργου είναι η λυσσαλέα επιθυμία των ανθρώπων να μάθουν ποιος πραγματικά είναι ο διπλανός τους χωρίς οι ίδιοι να ξέρουν τον ίδιο τους τον εαυτό και εν τέλει να του προσάψουν μία «ταμπέλα», μία ταυτότητα που θεωρούν εκείνοι σωστή. Όμως, δεν είμαστε ένα πρόσωπο, ένα όνομα, ένα επάγγελμα, ή ένας κοινωνικός ρόλος. Ο Πιραντέλλο τονίζει ότι «είμαστε γεγονότα».  Αυτός είναι και ο λόγος που τελικά επιλέγεται να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα της μυστήριας γυναίκας γιατί η ίδια είναι πολλά πρόσωπα και ο καθένας επιλέγει με ποιο από αυτά θα την χαρακτηρίσει. Με αυτό τον τρόπο θα ικανοποιήσει την νοσηρή περιέργειά του που τον ωθεί να εισβάλει στην προσωπική της ζωή.

Η υποκειμενικότητα της αλήθειας είναι επίσης ένα από τα θέματα του έργου. Ο κάθε ήρωας προσπαθεί να αποδείξει την δική του αλήθεια την οποία πιστεύει ακράδαντα. Όμως δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια γιατί οι παράγοντες που την ορίζουν είναι αμέτρητοι. Επιπλέον, ο καθένας ζει στην δική του πραγματικότητα που είναι φτιαγμένη σύμφωνα με την ταυτότητα που θεωρεί εκείνος ότι έχει. Έτσι και στο έργο η πεθερά υποστηρίζει τη δική της αλήθεια και ο άντρας υποστηρίζει τη δικιά του. Παρόλα αυτά και οι δύο συνυπάρχουν ικανοποιημένοι. Επομένως η αλήθεια είναι στην ουσία «η ανάγκη να εξαπατούμε αδιάκοπα τον εαυτό μας δημιουργώντας μια πραγματικότητα, μια για τον καθένα και ποτέ την ίδια για όλους, που αποδεικνύεται κάθε τόσο μάταιη και φανταστική», όπως αναφέρει και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Συνοψίζοντας, το έργο «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» αποτελεί αριστούργημα του Πιραντέλλο που εμπλέκει την σάτιρα με την φιλοσοφία. Αναδεικνύει την πολυπλοκότητα του χαρακτήρα του ανθρώπου και την αβεβαιότητα της αλήθειας. Παράλληλα, κατακρίνει την αδιακρισία της κοινής γνώμης απέναντι σε οτιδήποτε θεωρείται καθιερωμένο.

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα