Ας μιλήσουμε για υγιεινή διατροφή! (Συνέντευξη)


Η Δρ. Μαίρη Γιαννακούλια, Επίκουρη Καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτητικής Συμπεριφοράς του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας –Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, παραχώρησε στους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Δούκα μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη την οποία αξίζει να διαβάσετε! 

Υπεύθυνοι συνέντευξης οι μαθητές Μαριλένα Λαγουδάκη και Άγγελος Κογκαλίδης, Α4’ Λ


Τι σας ώθησε στο να ασχοληθείτε με την διαιτολογία;

Η αλήθεια είναι ότι οι πρώτες μου σκέψεις ήταν αυτές οι οποίες με ώθησαν στο να μπορέσω να διερευνήσω όλους αυτούς του βιολογικούς μηχανισμούς που λειτουργούν στο σώμα μας. Και η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα πράγματα που έκανα στη ζωή μου ήταν πολύ βιοχημικά. Μετά όμως, είδα ότι οι άνθρωποι είναι πολύ σύνθετοι οργανισμοί και ακόμη και αν αναγνωρίσεις όλους αυτούς τους μηχανισμούς (του σώματος), που δεν τους έχουμε αναγνωρίσει, δεν είναι εύκολο να τους βοηθήσεις ή να τους «πείσεις» (τους ανθρώπους). Έτσι κάπως άλλαξα και άρχισα να ασχολούμαι με τη συμπεριφορά των ανθρώπων και πώς αυτοί επηρεάζονται από τη βιολογία του και από το περιβάλλον του. Γι’ αυτό το γνωστικό μου αντικείμενο είναι η διατροφή και η διαιτητική συμπεριφορά.

Ποιο κατά τη γνώμη σας είδος διατροφής παρέχει στον άνθρωπο τα περισσότερα οφέλη;

Γενικά μια ισορροπημένη διατροφή, […] δεν είναι σαφής σε όλους. Για εμάς εδώ, σε αυτόν τον τόπο που ζούμε, μία τέτοια μεσογειακού τύπου διατροφή, έτσι όπως έχει αναγνωριστεί ότι έτρωγαν οι Κρητικοί τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60, παρέχει οφέλη στον οργανισμό. Για τα παιδιά και τους εφήβους όμως, θέλει λίγη ενίσχυση με κρέας.Σήμερα ως νέοι είμαστε πολυάσχολοι… έχουμε τις υποχρεώσεις του σχολείου, εξωσχολικές δραστηριότητες και προσπαθούμε να ασχολούμαστε και με τον αθλητισμό. Πού πιστεύετε ότι βρίσκουμε την ισορροπία ανάμεσα στο σχολείο, τον αθλητισμό και τη διατροφή;

Η διατροφή είναι κάτι που το κάνουμε όλοι… όσο πολυάσχολος και να είσαι, τρως. Και η σωστή τροφή προσφέρει ουσιαστικά το υπόβαθρο, την ενέργεια και άλλα πράγματα για τις ασχολίες σου. Αν δεν έχεις σωστή διατροφή δεν μπορείς ούτε νοητικά, ούτε σωματικά να τα κάνεις όλα αυτά. Οπότε εκτιμώ ότι είναι προτεραιότητα η ισορροπημένη διατροφή για να τα πηγαίνεις καλά και στα υπόλοιπα.


Πιστεύετε ότι στα σχολεία της χώρας μας υπάρχει επαρκής ενημέρωση για την υγιεινή διατροφή;

Κοιτάξτε, υπάρχει τόση πληροφορία απ’ έξω (ενν. το εξωτερικό), η οποία είναι και σε μεγάλο βαθμό λανθασμένη, που αναρωτιέται κανείς αν αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή στα σχολεία είναι επαρκές. Άρα τα σχολεία θα πρέπει κάπως να βελτιστοποιήσουν τις προσπάθειές τους στο να βοηθήσουν τα παιδιά να διαμορφώσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, αλλά δεν είναι μόνο να δώσουν γνώσεις (πάνω στο θέμα).


Και σε σύγκριση με αυτά των άλλων χωρών;

Προβλήματα συναντούν και οι άλλες χώρες, δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει ένα πλεονέκτημα: ότι έχει τη μεσογειακή δίαιτα που την τρώει όλος ο κόσμος. Αλλά έχει το μειονέκτημα ότι έχει αρχίσει μια «δυτικοποίηση» και αφήνουμε αυτό το παραδοσιακό πρότυπο και πάμε σε πιο «δυτικού τύπου» πρότυπα.


Είναι γνωστό ότι η διαφήμιση έχει σημαντική επίδραση στον τρόπο ζωής μας. Θεωρείτε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες διαφημίσεις που να προωθούν την υγιεινή διατροφή; Αυτές, κατά τη γνώμη σας, θα είχαν κάποιο αποτέλεσμα στην ευαισθητοποίηση του κόσμου;

Αυτό το πιστεύει όλη η βιβλιογραφία. (Αξίζει) να πούμε δυο σημαντικά πράγματα πάνω σε αυτό. Το ένα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει κάποιες ενέργειες για όλα τα κράτη- μέλη για να ελέγξει κάπως το μάρκετινγκ των τροφίμων που απευθύνονται σε παιδιά. Από την άλλη κάποιος πρέπει να διαφημίσει και τα άλλα τρόφιμα· αυτά τα υγιεινά, τα φρούτα και τα λαχανικά. Υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι αν χρησιμοποιήσεις τα ίδια εργαλεία (όπως) καρτούν, χρώματα, animation κλπ., για τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι ένας πολύ αποδοτικός τρόπος για να βελτιώσεις τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών.


Εκτός από τη διαφήμιση, πολύ σημαντικό παράγοντα αποτελεί και η ψυχολογική κατάσταση των νέων, η οποία μάλιστα μπορεί να προκαλέσει σε κάποιες περιπτώσεις τη συναισθηματική διατροφή. Τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτή και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Η συναισθηματική κατάσταση ενός ανθρώπου μπορεί να επηρεάσει ποικιλοτρόπως τη δίαιτα· άλλους τους οδηγεί στο να τρώνε λιγότερο, άλλους περισσότερο, άλλοι να προτιμούν περισσότερο γλυκά, άλλοι τρόφιμα πιο πλούσια σε λίπος. Νομίζω ότι πρέπει να πάμε σε κάθε άτομο και να δούμε τι επίδραση έχει το στρες, η κατάθλιψη και να το βελτιώσουμε. Πάντως είναι σίγουρο ότι η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει και σε αυτό το κομμάτι.


Ποια είναι η συμβουλή σας για έναν σημερινό έφηβο αναφορικά με τη διατροφή;

Εντάξει (πέρα από) το να ακολουθείς μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, εγώ τρία πράγματα θέλω να τονίσω:

α) (να πίνει) επαρκή ποσότητα νερού,

β) (να καταναλώνει) 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα,

γ) να μην ξεχνάει το ψάρι.

13 views0 comments

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα