• shadiari

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

από τον μαθητή Γιώργο Παπακώστα, Β4’ Λ


Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε στις σελίδες της εφημερίδας μας το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, του οποίου Πρόεδρος είναι ο Υπεύθυνος του Λυκείου μας, κ. Ν. Α. Κούκης.


Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ιδρύθηκε το 1992 και σκοπός της σύστασής του είναι η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Με κύρια δραστηριότητα τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τη διάδοση του ελληνικού βιβλίου, τη μουσική, το θέατρο, τις τέχνες, την προβολή του ελληνικού κινηματογράφου και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού έχει αποδείξει ότι διαθέτει την απαιτούμενη γνώση και πείρα για να προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με ποιότητα, κύρος, όραμα και με προοπτική. Επίσης, το ΕΙΠ έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο παραρτημάτων εκτός Ελλάδας, με έδρα την Αλεξάνδρεια, το Βελιγράδι, το Βερολίνο, το Βουκουρέστι, την Οδησσό, την Τεργέστη και τη Μόσχαναι μέλος δύο σημαντικών ευρωπαϊκών πολιτιστικών δικτύων, του European Union of National Institutes for Culture (EUNIC) και του Anna Lindh Foundation. Συνεργάζεται διεθνώς με πανεπιστημιακές έδρες ελληνικών σπουδών, σχολεία ελληνικής γλώσσας, πρεσβείες, κέντρα πολιτισμού, μουσεία και βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, διαχειρίζεται τον κόσμο του βιβλίου με δράσεις όπως τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, τη Βιβλιονέτ, ένα μοναδικό αρχείο καταγραφής και οργάνωσης της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής και ταυτόχρονα ένα μέσο προβολής της στο ευρύ κοινό, το Φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού βιβλίου, τη συμμετοχή του Ιδρύματος σε διεθνείς εκθέσεις βιβλίου και το lit.gr τον νέο διεθνή μεταφραστικό κόμβο του ελληνικού βιβλίου.


Στο σημείο αυτό αξίζει να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στη φετινή 17η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που διοργανώνεται για πρώτη φορά διαδικτυακά λόγω των δύσκολων συνθηκών που βιώνουμε από την πανδημία. Την Έκθεση εγκαινίασε για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις 19 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Νοεμβρίου. Οι περισσότερες εκδηλώσεις θα μεταδοθούν ζωντανά από τα δύο στούντιο της Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ - HELEXPO και της Αθήνας, στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και έτσι οι φίλοι του βιβλίου θα έχουν τη δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν από την οθόνη του σπιτιού τους.


Επιπρόσθετα, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού υποστηρίζει ενεργά τις τέχνες και τον πολιτισμό με δράσεις όπως τα «Καβάφεια» εμπνευσμένα από τον ποιητή Κ. Καβάφη στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο της Αιγύπτου, το «Μιλάμε Ελληνικά» που στοχεύει στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και τέλος τα γνωστά σε εμάς από τη συμμετοχή του σχολείου μας, «μαθητικά συνέδρια» που σκοπό έχουν οι μαθητές να εκφράσουν με δημιουργικό τρόπο τα βιώματα, τις σκέψεις, τα μηνύματά τους για ένα θέμα διαχρονικό και να επικοινωνήσουν με συνομηλίκους τους από άλλες περιοχές της Ελλάδας ή από άλλες χώρες.


Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού προχωρά δυναμικά στη νέα διαδικτυακή εποχή, υλοποιώντας πολυάριθμες και ποικίλες δράσεις σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες με άμεση επιδίωξη τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.


Κύριο μέλημα και όραμα του Ιδρύματος όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο κ. Ν. Κούκης, είναι να γίνει κόμβος πολιτισμού και φιλόξενος χώρος ποιοτικών συναντήσεων καλλιτεχνών, μεταφραστών, εκδοτών, εκπαιδευτικών ώστε να αποτελέσει πνευματικό σπίτι όσων αγαπούν τον ελληνικό πολιτισμό.

4 views0 comments

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα