• Παναγιώτης Γεωργίου

«Γυναίκα ξύπνα ! »


από τις μαθήτριες Όλγα Ταμπάκου και Ζωή Κορέλλα, Α5’ Λ

Με αφορμή συζήτηση που αναπτύχθηκε στην τάξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Υπεύθυνη καθηγήτρια Σπ. Χαδιάρη, φιλόλογος.
Η εικόνα του άρθρου αποτελεί καλλιτεχνική δημιουργία της μαθήτριας Ζωής Κορέλλα, Α5’ Λ

Από την γέννηση ως τον θάνατο, σε περιόδους ειρήνης όσο και πολέμου, οι γυναίκες βιώνουν διακρίσεις και βία απ’ την κοινωνία. Οι γυναίκες συγκροτούν μια ιδιαίτερα ευπαθή ομάδα που έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά πληθώρα κοινωνικών προβλημάτων σε βάρος της. Ο αγώνας για την βελτίωση της θέσης του γυναικείου φύλου μέσα στην ανδροκρατούμενη κοινωνία όπως γνωρίζουμε χάνεται βαθιά στην ιστορία και μας ταξιδεύει στον αιώνα του Διαφωτισμού. Παρά όμως τις σκληρές προσπάθειες που έχουν σημειωθεί στοχεύοντας στην ισότητα των δύο φύλων και την υποτιθέμενη επίτευξη του στόχου αυτού, είναι γεγονός πως εκατομμύρια γυναίκες πλήττονται από προκαταλήψεις και στερεότυπα.

«Γυναίκα ξύπνα ! Αναγνώρισε τα δικαιώματά σου. Το παντοδύναμο βασίλειο της φύσης ΕΠΑΨΕ ΠΙΑ να περιβάλλεται από την προκατάληψη, το φανατισμό, τις προλήψεις, το ψεύδος»,  υποστήριξε η Ολύμπια Ντε Κουίζ το 1791 μα το 2019 απέχουμε πολύ απ’ αυτό. Η θέση της γυναικάς είναι ακόμα και στις δυτικές ανεπτυγμένες χώρες κοινωνικά υποδεέστερη απ´ του άνδρα, στερώντας της σημαντικά́ δικαιώματα. Παρόλ’ αυτά, συχνά ο τύπος και τα μεγάλα κόμματα καταπιάνονται με το θέμα της ισότητας ανδρών και γυναικών παρουσιάζοντας γυναίκες γιατρούς, δικηγόρους, επιχειρηματίες, βουλευτές και κάθε είδους πλούσιες επιτυχημένες επαγγελματίες, για να αποδείξουν, ότι η ισότητα των δυο φύλων είναι κατακτημένη. Ασφαλώς, οι γυναίκες τον υψηλών κοινωνικών τάξεων έχουν κάνει αξιοσημείωτα βήματα στην κατεύθυνση της εξίσωσης των δύο φύλων. Τι γίνεται όμως με την συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών; Τις γυναίκες των μεσαίων και φτωχών στρωμάτων ή των αναπτυσσόμενων χωρών; Πόσο τις αγγίζει η σημερινή “ισότητα”;

Βέβαια δεν θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει με επαρκή επιχειρήματα ότι η Διεθνής Κοινότητα έχει «αγνοήσει» και δεν έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια για την εξάλειψη των φυλετικών ανισοτήτων και την απόκτηση σεβασμού προς το γυναικείο φύλο. Διεθνείς Οργανισμοί όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ή η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υπογράψει πολλαπλές συμβάσεις πρεσβεύοντας και «επιβάλλοντας» τις αρχές της ισότητας των δύο φύλων. Αντιθέτως ο καθένας θα μπορούσε να πει ότι τα δικαιώματα των δύο φύλων έχουν εξισωθεί μονάχα στα βιβλία και την νομοθεσία. Σ’ έναν κόσμο που υπάρχουν γυναίκες χωρίς δικαίωμα ψήφου, δεν είναι αυτόνομες, γίνονται θύματα βιασμών, υφίστανται γυναικεία περιτομή και αμέτρητες άλλες καταπατήσεις δικαιωμάτων η πεποίθηση ότι έχουν γίνει οι μεγαλύτερες δυνατές προσπάθειες και η θέσπιση των αντίστοιχων νόμων είναι επαρκής είναι εμφανώς επιπόλαιη. Το πρόβλημα λοιπόν δεν βασίζεται στην νομική μεταχείριση των κρατών αλλά στην κοινωνία, τις αντιλήψεις της και τα στερεότυπα που την περιβάλλουν. Ένα πολύ απλό παράδειγμα που αναφέρθηκε και προηγουμένως είναι η γυναικεία περιτομή, μία συνήθεια της Μέσης Ανατολής που λόγω της μετανάστευσης έχει εξαπλωθεί σε Ευρώπη και Αμερική. Οι νόμοι την απαγορεύουν άλλοτε κάθετα και άλλοτε υπό ορισμένες συνθήκες. Σε μία όμως κλειστή εν δυνάμει αμόρφωτη κοινωνία όπου η παράδοση υπαγορεύει την υποβολή σ’ αυτήν την βίαιη μέθοδο η επιλογή για το αντίθετο θα θέσει το άτομο σε κοινωνική απόκλιση. Έτσι παρόλο που οι νόμοι διαφωνούν, η κοινωνικές πιέσεις και οι προκαταλήψεις υπερνικούν.

Συμπερασματικά, λύση στο πρόβλημα της ισότητας των δύο φύλων είναι αδύνατο να βρεθεί χωρίς την προσπάθεια από κοινού. Δυστυχώς, οι γυναίκες εξακολουθούν ν’ αποτελούν αντικείμενο σημαντικών διακρίσεων που δεν θα εξαφανιστούν σύντομα καθώς η εξάλειψη των κοινωνικών προκαταλήψεων, στερεοτύπων  και αντιλήψεων θα πάρει καιρό για να ολοκληρωθεί. Μπορούμε όμως να ξεκινήσουμε ο καθένας με τον εαυτό του. Δώσε στην γυναίκα τα δικαιώματα που πραγματικά της αξίζουν και σφράγισε το κιβώτιο από το οποίο ξεγλιστρούν! Εν τέλει είμαστε όλοι άνθρωποι και αυτό μας καθιστά ισάξιους!

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα