• shadiari

Γυναίκες με Νόμπελ Λογοτεχνίας

από τη μαθήτρια Δέσποινα Κώνστα, Β'1 ΛΤο Νόμπελ Λογοτεχνίας αποτελεί την σημαντικότερη διάκριση για έναν συγγραφέα καθώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε την αξία της δουλειάς όσων έχουν βραβευτεί, αλλά παράλληλα καταφέρνει να φέρει στο προσκήνιο κορυφαίους καλλιτέχνες και νέα ταλέντα. Έως και σήμερα ελάχιστες είναι οι γυναίκες εκείνες που έχουν τιμηθεί για το έργο τους και την συνεισφορά τους στο παγκόσμιο πεδίο των γραμμάτων, σε κάποιες από τις οποίες θα αναφερθούμε παρακάτω.

Η Αμερικανίδα Pearl S. Buck ήταν η νικήτρια του Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1938, γεννήθηκε στην Δυτική Βιρτζίνια το 1892 όμως μεγάλωσε στην Κίνα. Έμεινε στην χώρα για πολλά χρόνια ακόμα μέχρι που την αποκήρυξαν εξαιτίας της έντονης συμμετοχής της σε εξεγέρσεις κατά του ιμπεριαλισμού. Παρόλα αυτά οι πολιτικές και ανθρωπιστικές της απόψεις διαφαίνονται στα μυθιστορήματα και τα διηγήματά της. Η νικήτρια για το 1966 ήταν η Νέλλυ Ζαχς, γεννημένη στο Βερολίνο το 1891. Δυστυχώς εξαιτίας του ναζιστικού μορφώματος η ίδια αναγκάστηκε να καταφύγει στην Σουηδία το 1940. Χαρακτηριστικό στοιχείο των ποιημάτων και των έργων της αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο εκφράζει και εκπροσωπεί την δυστυχία και τους πόθους των Εβραίων συνανθρώπων της. Το 1991 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας τιμήθηκε η Ναντίν Γκόρντιμερ, γεννημένη το 1923 στο Σπρινγκς στην Νότια Αφρική με πατέρα Λιθουανό και μητέρα Εβραία. Η ίδια δεν υπήρξε μόνο σπουδαία συγγραφέας αλλά και δυναμική και πασίγνωστη πολιτική ακτιβίστρια και παρέμεινε πολιτικά ενεργή καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής της. Υποστήριζε το δίκαιο και παρέμεινε αληθινή στον εαυτό της, γεγονός το οποίο διαφαίνεται από τα μυθιστορήματα και τα δοκίμια που έγραψε.

Στην Αυστρία το 1946 γεννήθηκε η Ελφρίντε Γέλινεκ, η νικήτρια για το 2004. Πολλοί συγγενείς της υπήρξαν θύματα του Ολοκαυτώματος. Η μητέρα της την προόριζε για μία επιτυχημένη μουσική καριέρα, όμως κυριάρχησε ο πολιτικός της ακτιβισμός ενάντια στα νεοναζιστικά κόμματα της Αυστρίας αλλά και η στάση της κατά του φεμινισμού. Οι απόψεις της πάνω σε αυτά τα ζητήματα αντικατοπτρίζονται στο έργο της («Η Πιανίστρια», «Λαγνεία», Εκδόσεις Εκκρεμές). Η διακεκριμένη για την λυρικότητα και την αμεσότητα των έργων της είναι η βραβευμένη με Νόμπελ το 2009, η Χέρτα Μύλερ. Βασιζόμενη σε προσωπικές της εμπειρίες, πολλά από τα διηγήματα και τα ποίηματά της αφορούν την βία και τον τρόμο που επικρατούσε την χρονική περίοδο του σοσιαλιστικού καθεστώτος.

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2020 απονεμήθηκε από την Σουηδική Ακαδημία στην αμερικανίδα ποιήτρια, Λουίζ Γκλικ. Η εβραϊκής καταγωγής ποιήτρια γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη το 1943 και μεγάλωσε στο Λονγκ Άιλαντ. Τα δύσκολα βιώματα της παιδικής της ηλικίας με κάποια από αυτά να είναι η μάχη της με την νευρική ανορεξία, ο θάνατος του πατέρα της και η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους αποτελούν θεματικά ορμητήρια και πηγές έμπνευσης των ποιημάτων της.

Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται από το 1901 σε έναν συγγραφέα παγκοσμίως και αναφέρεται σε ολόκληρο το συγγραφικό του έργο και όχι μόνο σε κάποιο συγκεκριμένο λογοτέχνημα. Οι γυναίκες οι οποίες έχουν βραβευτεί με Νόμπελ είναι ελάχιστες και ορισμένες από αυτές έχουν αναφερθεί παραπάνω. Τα βραβεία αυτά δεν είναι μέτρο λογοτεχνικής ικανότητας καθώς υπάρχουν και σπουδαίοι λογοτέχνες που δεν έχουν τιμηθεί με το συγκεκριμένο βραβείο.

8 views0 comments

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα