• shadiari

«Δεν έχεις τι να χάσεις»

από τις μαθήτριες Δέσποινα Κώνστα Α’ 3 Λ, Ναταλία Σεργουλοπούλου Α’ 3 Λ και Αθηνά Κάρκα, Α΄4 Λ.

Σύντομη ερευνητική εργασία με θέμα «Προσεγγίζοντας την Κική Δημουλά». Υπεύθυνη καθηγήτρια Σπ. Χαδιάρη, φιλόλογος.


Καλὰ τὰ βγάζει πέρα ἡ μοναξιὰ φτωχικὰ ἀλλὰ τίμια. Ἀλλοῦ κοιμᾶται αὐτὴ κι ἀλλοῦ τὸ ἐγκρατὲς σκεπτικὸ ἐάν.

Μόνο καμιὰ φορὰ σὲ πειραματισμοὺς τὴν παρασύρει ἡ περιέργεια - ὄφις προγενέστερος καὶ πιὸ φανατικὸς ἀπ᾿ τὸν νερόβραστον ἐκεῖνον τῆς μηλέας.

Δοκίμασε τῆς λέει, μὴ φοβᾶσαι δὲν ἔχεις τί νὰ χάσεις καὶ τὴν πείθει νὰ κουλουριάζεται πνιχτὰ νὰ τρίβεται σὰ γάτα ἀνεπαίσθητη πάνω στὸν διαθέσιμο ἀέρα ποῦ ἀφήνεις προσπερνώντας.

Ἀπόλαυση πολὺ μοναχικότερη ἀπὸ τὴ στέρησή της.


Η Κική Δημουλά υπήρξε μία διακεκριμένη και πολυβραβευμένη ποιήτρια της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς, με μεγάλη απήχηση στο κοινό και το σίγουρο είναι ότι θα παραμείνει η εικόνα της στη σκέψη και στις καρδιές όλων. Στοιχεία της γραφής της είναι ο γοργός και αιχμηρός στίχος, η χρήση των λέξεων της καθαρεύουσας, της αργκό ή των νεολογισμών, η χρήση αντίθετων ή και ομόηχων λέξεων, η ηθελημένη αμέλεια στη σύνταξη και στις επαναλήψεις καθώς και πολλά άλλα.

Αρκετά από τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παραπάνω ποίημά της: «Δεν έχεις τι να χάσεις». Καθώς διαβάζουμε τους πρώτους στίχους του ποιήματος γίνεται αντιληπτή η αναφορά στη μοναξιά και την αξία της συντροφικότητας όσο περνάνε τα χρόνια. Στη συνέχεια η ποιήτρια στρέφεται στον άνθρωπο ο οποίος πολλές φορές μπορεί να παρασύρεται και να κατευθύνεται τελικά, από την περιέργεια εξαιτίας της μοναξιάς, για αυτό τον λόγο η ίδια τονίζει τον στίχο «δεν έχεις τι να χάσεις», σε μία προσπάθεια να πείσει το κοινό να δείχνει θάρρος να τολμά, να δοκιμάζει να ρισκάρει προκειμένου να κερδίσει αυτό που έχει ανάγκη. Η ίδια ένιωσε στη ζωή της ότι η στατικότητα δεν την οδήγησε κάπου καλύτερα, δεν της έδωσε περισσότερες ευκαιρίες για εγρήγορση, για αλλαγή, για δράση ή για να ζήσει νέες εμπειρίες και καταστάσεις.

Οτιδήποτε στατικό, μόνιμο και αμετάβλητο, το χαρακτηρίζει δειλία, δειλία από την οποία η ίδια θέλει να απελευθερωθεί. Γι΄ αυτό μέσω του ποιήματός της προτρέπει τον άνθρωπο να εκμεταλλεύεται θετικά οποιαδήποτε πρόκληση θα συναντήσει στη ζωή του, να μην κλείνει την πόρτα στο καινούργιο, να μη δείχνει δειλία απέναντι σε ό, τι τον τρομάζει και τον φοβίζει. Να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και με αξιοπρέπεια, θάρρος και πυγμή να αγωνίζεται και να γεύεται το καινούργιο. Μόνο έτσι προχωράει η ζωή και νιώθει ο άνθρωπος πως ζει αληθινά. Όπως και η ίδια χαρακτηριστικά ανέφερε σε μία της συνέντευξη: «Η σταθερά στην ζωή μου ήταν η δειλία», και η ίδια νιώθει ότι θα ήθελε να έχει δοκιμάσει στη ζωή της, να έχει τολμήσει, να έχει γνωρίσει περισσότερα, να έχει γευτεί.. και όλα αυτά πιστεύει ότι θα τα πετύχαινε αν δεν την κατηύθυνε στη ζωή της η δειλία, η ανασφάλεια, ο φόβος..

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα