• shadiari

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

από τον μαθητή Παναγιώτη Γεωργίου, Β3΄Λ«Ο Πολιτισμός στον σημερινό διαδραστικό και παγκοσμιοποιημένο κόσμο συνδέεται στενά με τις ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής. Μελετήστε την τοπική σας πολιτιστική κληρονομιά και προτείνετε σύγχρονους καινοτόμους τρόπους ανάδειξης και προστασίας της με σεβασμό στο χώρο και το φυσικό περιβάλλον»Στη σύγχρονη εποχή ένα ενδιαφέρον ερώτημα είναι, αν και σε ποια έκταση ο πολιτισμός και η τεχνολογία αποτελούν ανταγωνιστικές τάσεις και συγκεκριμένα αν η ανάπτυξη της τεχνολογίας απειλεί την επιθυμητή εξέλιξη και ανάπτυξη του πολιτισμού. Ο πολιτισμός ορίζεται ως το σύνολο των ιδεών, ενεργειών και επιτευγμάτων που μια κοινωνία έχει αναπτύξει και επιτύχει με σκοπό την ευημερία των μελών της. Η τεχνολογία ορίζεται ως το σύνολο των μεθόδων τις οποίες οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να πετύχουν τους σκοπούς τους και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Από τους παραπάνω ορισμούς είναι φανερό ότι η τεχνολογία είναι μέρος του πολιτισμού μιας κοινωνίας και υπό μιαν έννοια ορίζει και τον βαθμό ανάπτυξής της , πολύ περισσότερο δε στον σημερινό διαδραστικό και παγκοσμιοποιημένο κόσμο , ο πολιτισμός συνδέεται άρρηκτα με τις ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής.


Σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα χρησιμοποιούνται καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία που έχουν ως στόχο την ανάδειξη πολιτιστικών μνημείων και την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από διαδικασίες ψηφιακής καινοτομίας .Θα αναφερθώ σε έναν αρχαιολογικό χώρο με μεγάλη ιστορική βαρύτητα για την χώρα μας, αυτόν της Αμφίπολης. Αφορμή για αυτό αποτέλεσε η παρουσία μου στην Αμφίπολη πριν μερικούς μήνες για να παραστώ στην εκδήλωση για τον πανελλήνιο μαθητικό λογοτεχνικό διαγωνισμό Ποιητικός Περίπατος Αμφίπολης . Αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να επισκεφτώ το Μουσείο της Αμφίπολης και τον Αρχαιολογικό χώρο στο Λόφο του Καστά.


Η Αμφίπολη έχει μια πλούσια ιστορία: στην περιοχή των εκβολών του Στρυμόνα υπάρχουν αποδείξεις για την ανθρώπινη παρουσία ήδη από την Νεολιθική εποχή. Η Αμφίπολη ιδρύθηκε στην εποχή του Περικλή και αποτέλεσε στρατηγικής σημασίας αποικία των Αθηναίων, χτισμένη ανάμεσα στην εύφορη πεδιάδα του Στρυμόνα και στο χρυσοφόρο όρος Παγγαίο. Στην εποχή των Μακεδόνων αναδείχθηκε σε ισχυρή πόλη του Μακεδονικού βασιλείου, με σημαντική οικονομική και πολιτιστική άνθηση και κατά τη Ρωμαϊκή εποχή η πόλη συνεχίζει να ακμάζει ως σημαντικός σταθμός της Εγνατίας οδού. Νέα άνθηση γνώρισε η Αμφίπολη και ως χριστιανικό προσκύνημα. Οι αρχαιολογικές έρευνες το 1956 έφεραν στο φως τμήματα της αρχαίας πόλης , δημόσια κτίσματα και ιδιωτικές κατοικίες και ένα μεγάλο μέρος της νεκρόπολης. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά τα τείχη της πόλης, το Γυμνάσιο και το εντυπωσιακό μαρμάρινο Λιοντάρι. Πολλά από τα αρχαιολογικά ευρήματα των ανασκαφών εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Η σημαντική ιστορία της Αμφίπολης επιβεβαιώθηκε περίτρανα από τις πρόσφατες ανασκαφές στον Τάφο στο Λόφο του Καστά που έφεραν στο φως τις ακέφαλες Σφίγγες , τις Καρυάτιδες και το περίφημο ψηφιδωτό της Αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα.


Περιδιαβαίνοντας κάποιος στον Αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο της Αμφίπολης διαπιστώνει ότι υστερεί πολύ στο θέμα της αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογιών.

Στο Μουσείο , στο οποίο εκτίθενται σημαντικότατα ευρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας με την προσθήκη πολυμεσικών πληροφοριών που θα βελτιώσουν την εμπειρία του επισκέπτη και θα του παρέχουν χρήσιμες πολυμεσικές γνώσεις σχετικά με τα έργα που επεξεργάζεται. Μια εφαρμογή για παράδειγμα αφήγησης της ιστορίας της Αμφίπολης με ψηφιακή εικόνα και ήχο 3D θα έδινε τη δυνατότητα να αντιληφθούμε καλύτερα τη μεγαλειώδη πορεία της πόλης αυτής μέσα στο χρόνο. Επίσης στο Μουσείο θα πρέπει να αναδειχθεί, πάλι μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών λόγου και εικόνας, το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής που περιλαμβάνει τις εκβολές του Στρυμόνα και το όρος Παγγαίο. Άλλωστε το πολιτιστικό και το φυσικό περιβάλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και αυτό το αποδεικνύει και το γεγονός ότι το τείχος της αρχαίας πόλης, σημαντικό ρόλο στην κατασκευή του οποίου έπαιξε και ο Σπαρτιάτης στρατηγός Βρασίδας , ενωνόταν με τον ποταμό Στρυμόνα μέσω μιας από της οχυρές πύλες .


Επιπλέον είναι σημαντικό στο χώρο των αρχαιολογικών ανασκαφών, πάνω στο λόφο που είχε κτιστεί η Αρχαία Αμφίπολη , μέσω χρήσης των νέων ψηφιακών εφαρμογών που χρησιμοποιεί η σύγχρονη αρχιτεκτονική αλλά και η αρχαιολογία, να αναδειχθεί η εξέλιξη της Αμφίπολης στο χρόνο και να ενοποιηθούν χωροταξικά όλα τα ευρήματα: από τα αρχαία τείχη μέχρι τον περίφημο Λέοντα και τις σπουδαίες τρίκλιτες χριστιανικές βασιλικές με τα ψηφιδωτά δάπεδα.


Στο χώρο των πρόσφατων ανασκαφών στο Τύμβο του Καστά, που δεν είναι ακόμα επισκέψιμος στο κοινό, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί η εφαρμογή ανατρεπτικών τεχνολογιών ( disruptive technologies) για να μπορέσουν οι επισκέπτες να αντιληφθούν τη μεγαλειώδη αρχαιολογική ανακάλυψη και την σπουδαιότητα των ευρημάτων, που προκάλεσαν τον θαυμασμό όλης της υφηλίου πριν λίγα χρόνια.


Ανακεφαλαιώνοντας θα λέγαμε ότι η περιοχή της Αμφίπολης πρέπει να δεχθεί πολλές παρεμβάσεις με καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίες ώστε να φανεί το μεγαλείο της σημαντικής αυτής κοιτίδας ελληνισμού. Η πόλη στην οποία βρήκαν το θάνατο μπροστά στα τείχη της οι στρατηγοί Κλέωνας και Βρασίδας , που συνδέεται με τραγικό τρόπο με το τέλος της γενιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς εδώ βρήκαν τραγικό τέλος η σύζυγός του Ρωξάνη και ο διάδοχός του Αλέξανδρος ο Δ΄ και στην οποία αναπαύθηκε ο Απόστολος Παύλος κατά τη μετάβασή του από τους Φιλίππους προς τη Θεσσαλονίκη, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση πόλης που η έντονη διαδρομή της στους αιώνες γοητεύει ακόμα και σήμερα. Η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να τη βοηθήσει να αναδείξει τη μεγαλειώδη πορεία της και να αποδείξει ότι η αρχαία Αμφίπολη είναι ακόμα ζωντανή.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2403

http://serres.pkm.gov.gr/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BC%CF%86%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7

http://amfipolinews.blogspot.com/

10 views0 comments

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα