• shadiari

Ενδοοικογενειακή βία

από το μαθητή Παντελή Κάβουρα, Α΄3 Λ


Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι της εποχής μας, είναι η ενδοοικογενειακή βία. Το φαινόμενο έχει ριζώσει από παλιά στην ανθρώπινη κοινωνία κάτι που θέτει τις βάσεις για την αποδοχή τέτοιων συμπεριφορών. Η κινητοποίηση της σύγχρονης κοινωνίας μπορεί να αποτρέψει την διάπραξη εγκλημάτων εναντίων των αθώων παιδιών, εγκλημάτων που συνιστούν άμεση παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσβολή την ανθρώπινης υπόστασης.

«Γονείς», που μόνο γονείς δεν είναι και δε θα πρέπει να αποκαλούνται, ουκ ολίγες φορές διαπράττουν αποτρόπαια εγκλήματα εναντίων τον παιδιών τους τα οποία χτυπούν και κακομεταχειρίζονται. Ταυτόχρονα υποβαθμίζουν τις πράξεις τους θεωρώντας ακόμα και ορθές τις δικές τους καθώς πιστεύουν ότι ενεργούν για το μέγιστο συμφέρον του παιδιού τους. Είναι σαφές ότι οι κτηνώδεις τους πράξεις είναι εντελώς λανθασμένες και κατακριτέες χωρίς κανένα απολύτως ελαφρυντικό και αντανακλούν την έλλειψη σωστής παιδείας, την μικροψυχία και την κακία που βρίσκεται μέσα στις ψυχές τους.

Η συστηματική κακοποίηση των παιδιών, σωματική και ψυχική, έχει ολέθριες επιπτώσεις στην διατήρηση μιας ομαλότητας στη ζωή των νέων ανθρώπων, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά ή σποραδικά εκρήξεις βίας. Οι γονείς αυτοί πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά, η πολιτεία πρέπει να δείξει μηδενική ανοχή σε αυτά τα τραγικά εγκλήματα, να επιβάλει σκληρές ποινές και οπωσδήποτε τα παιδιά πρέπει να απομακρυνθούν για τη διατήρηση της ψυχικής τους υγείας και να έχουν μηδαμινή επαφή με τον εγκληματία- θύτη, ακατάλληλο για γονέα και ντροπή του ανθρώπινου είδους. Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να προστατευτούν από το κίνδυνο και να προσπαθήσουν να προχωρήσουν χωρίς να ξαναέρθουν πότε σε επαφή με την πηγή του κακού και της δυστυχίας. Ταυτόχρονα πολλοί γονείς ασκούν ψυχικές πιέσεις και λεκτική βία που σε συνδυασμό με τα προηγούμενα εγκλήματα σε βάρος των παιδιών τους, καταστρέφουν την παιδικότητα και διαλύουν κάθε αίσθηση ασφάλειας μέσα στην οικογενειακή εστία.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου πρέπει να ληφθούν δρακόντεια μέτρα καθώς η ανοχή αποτελεί ένα είδος προδοσίας από την κοινωνία που στην ουσία εγκαταλείπει το παιδί στην τύχη του. Μόνο εάν το παιδί αποχωρίσει από το περιβάλλον της βίας και τις καταπίεσης θα καταφέρει ουσιαστικά να προστατευτεί και να μπορέσει ναι συνεχίσει την ζωή του σε ένα περιβάλλον που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και μπορεί να προσφέρει αρχές στο παιδί. Οι δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος είναι πολλές. Κάποιοι ακατάλληλοι γονείς δεν αναγνωρίζουν ποτέ τα λάθη τους και συνεχίζουν να ασκούν πίεση με κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους εναντίον των τέκνων τους τα οποία θέλουν να ξαναθέσουν υπό τον έλεγχό τους. Η συστηματική άρνηση να απομακρυνθούν και να αναγνωρίσουν τα ατοπήματά τους είναι αιτία διαιώνισης του κακού καθώς δεν υφίστανται άμεσα κοινωνικό αποκλεισμό κερδίζοντας πολλές φορές την συμπόνια τον ομοίων τους. Η απομάκρυνσή τους από το κοινωνικό σύνολο είναι η καλύτερη λύση. Οι ποινές πρέπει να είναι αυστηρότατες, γιατί ένα τραύμα στην καρδιά ενός παιδιού είναι ένα χτύπημα στο παρόν και το μέλλον του.

Οι έφηβοι, οι νέοι είναι η επόμενη γενιά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έχουν στην συνείδησή τους νομιμοποιημένες τις παράνομες πράξεις που μπορεί να έχουν υποστεί. Γιατί έτσι διαιωνίζεται το πρόβλημα και δεν εξαλείφεται. Μόνο η πολιτεία έχει αρκετή δύναμη να επέμβει δραστικά και να καταφέρει τη μείωση των κρουσμάτων. Κάθε νέος πρέπει να διεκδικήσει την πρόσβαση στα πλέον στοιχειώδη δικαιώματα του ανθρώπου τα οποία καταπατούνται καθημερινά σε πολλές οικογένειες στον κόσμο. Η εξασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και από τις περισσότερες κυβερνήσεις είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια να σωθεί.

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα