• shadiari

Ευγνωμοσύνη.. μπροστά στο θαύμα της Ζωής..

από τη μαθήτρια Ελεάνα Κοντογιάννη, Α’ 4 ΛΗ ευγνωμοσύνη είναι μια λέξη δύσκολη και ξεχασμένη. Έχουμε μάθει να μη λέμε «ευχαριστώ» για όσα έχουμε και απολαμβάνουμε στη ζωή μας, επειδή τα θεωρούμε δεδομένα, αλλά δεν είναι. Κάτι που μπορεί να έχεις εσύ και να μην το εκτιμάς όπως αρμόζει, για κάποιον άλλο μπορεί να είναι όνειρο ζωής.

Η ευγνωμοσύνη ξεκινάει από τα μικρά, απλά, καθημερινά πράγματα. Από αυτά που έχεις σήμερα, κι ίσως να τα υποτιμάς κιόλας ως ένα βαθμό, να μην πολυδίνεις σημασία, γιατί θεωρείς ότι θα τα έχεις και αύριο και μεθαύριο. Το σπίτι στο οποίο μένεις, το φαγητό που σήμερα έχεις στο τραπέζι σου, τα ρούχα που φοράς, οι άνθρωποι που έχεις στο πλάι σου, η οικογένεια και οι φίλοι, είναι άλλοι λόγοι για να αισθανθεί κάποιος ευγνωμοσύνη.

Δυστυχώς, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι το προνόμιο να έχουν μια ασφαλή στέγη να μείνουν, καθαρό νερό, τροφή κι ενδυμασία, ανθρώπους που τους αγαπούν, τους στηρίζουν και τους συντροφεύουν στο ταξίδι της ζωής τους. Έπειτα, η υγεία σου, ψυχική, σωματική και πνευματική, είναι από τα σπουδαιότερα αγαθά. Αν δεν την έχεις, χάνουν την αξία τους και τα υπόλοιπα πράγματα στη ζωή. Κι όμως, την αψηφούμε συχνά, γιατί έχουμε συνηθίσει να είμαστε υγιείς και άρα να θεωρούμε την υγεία κάτι δεδομένο. Μέχρι που μπορεί να έρθει η στιγμή να ασθενήσουμε. Τότε θα εκτιμήσουμε την υγεία μας, μέχρι να γίνουμε πάλι «καλά» και να γυρίσουμε στην παλιά νοοτροπία του να εκτιμάμε κάτι μόνο αφού το χάσουμε.

Η ελευθερία σου. Είναι από τα υπέρτατα αγαθά, μαζί με την υγεία. Όσοι από εμάς είχαμε την τύχη να γεννηθούμε σε μια εποχή και σε μια χώρα δίχως πολέμους κι αναταραχές, ενδεχομένως δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πλήρως το μέγεθος της σημασίας αυτής της λέξης. Τις απολαύσεις που συνεπάγεται αυτή η λέξη, την πληθώρα των δυνατοτήτων, το δικαίωμα του να επιλέγεις και να ορίζεις αυτοβούλως τη ζωή σου και την πορεία σου σε αυτόν τον κόσμο. Γεννηθήκαμε ελεύθεροι και πιστεύουμε ότι έτσι θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος της ζωής μας. Η ίδια μας η ύπαρξη είναι λόγος ευγνωμοσύνης. Είχαμε την ευλογία να μας δοθεί άλλη μια μέρα ζωής. Σε κάποιους άλλους δεν δόθηκε αυτή η ευκαιρία. Κάποιοι, σήμερα, δεν ξύπνησαν. Η κάθε μέρα που μας δίνεται είναι ένα δώρο. Το πώς το αξιοποιεί ο καθένας εξαρτάται από τον ίδιο βάσει των δυνατοτήτων, των επιλογών του και της «φιλοσοφίας» που ακολουθεί στη ζωή του γενικά.

Όταν αντιληφθείς πόσα πράγματα θα μπορούσαμε να κάνουμε, πόσες δυνατότητες διαθέτουμε και πόσο λίγο χρόνο έχουμε σε αυτόν τον κόσμο, αλλάζει και η στάση σου απέναντι στη ζωή.Κι έπειτα, υπάρχουν τόσα πράγματα, που μπορείς να ευχαριστηθείς και για τα οποία να νιώσεις ευγνωμοσύνη μέσα στη μέρα σου. Η ανατολή του ηλίου, που σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας νέας ημέρας, μιας νέας ευκαιρίας για δημιουργικότητα,η θέα της θάλασσας, ο ήλιος που δίνει ζωή στον πλανήτη μας, ολόκληρη η φύση για το οξυγόνο που αναπνέουμε και την απαράμιλλη ομορφιά της με την οποία πλημμυρίζει τα μάτια μας, οι αξέχαστες αναμνήσεις με τους φίλους σου, μια έξοδος ή βόλτα σου, ένα φιλικό τραπέζι, τα αστέρια στον ουρανό που μας κρατούν συντροφιά τα βράδια και μας κάνουν να ονειρευόμαστε και να ταξιδεύουμε νοερά ,οι ανέσεις που απολαμβάνουμε καθημερινά με την εξέλιξη της τεχνολογίας , ένα ωραίο ταξίδι ή μια εκδρομή που έκανες, το αξέχαστο εκείνο καλοκαίρι σου, κάποια ακαδημαϊκή επιτυχία, τα χόμπι σου, άνθρωποι που γνώρισες και άλλαξαν τη ζωή σου...

Αν ξεκινήσεις να καταγράφεις σε μια λίστα όλα όσα καθημερινά έχεις στη ζωή σου, θα δεις πως όσο σημειώνεις θα ανακαλύπτεις όλο και περισσότερα πράγματα για τα οποία αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη. Η ευγνωμοσύνη είναι δεμένη με τη χαρά, γιατί μαθαίνεις να είσαι αυτάρκης και να εκτιμάς αυτά που έχεις στο σήμερα. Να απολαμβάνεις τη στιγμή, το εδώ και τώρα, γιατί το σήμερα, με ό, τι συμπεριλαμβάνει, είναι όλα όσα έχεις. Το αύριο δεν έχει έρθει ακόμα κι ούτε το εξουσιάζεις. Μην αναβάλλεις την ευτυχία για αργότερα. Ζήσε κάθε στιγμή με χαμόγελο εστιάζοντας σε όλα εκείνα τα μικρά που συχνά αγνοείς κι όμως δίνουν μεγάλη αξία και νόημα στη ζωή. Η ευγνωμοσύνη σε μαθαίνει πως ακόμα κι αν δεν έρθουν όλα όσα θα ευχόσουν στη ζωή σου, έχεις ήδη αρκετά για να νιώθεις «γεμάτος» κι ευτυχισμένος.

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα