Ευθανασία και Αυτοκτονία : συνώνυμα ή αντώνυμα;


από  τη μαθήτρια Μαριάννα Γεωργίου, Β1’ Λ


Πολύ συχνά συναντάμε την άποψη που υποστηρίζει ότι η ευθανασία αποτελεί επιμέρους κατηγορία της αυτοκτονίας. Ωστόσο, αν αυτοί οι δυο όροι ταυτίζονται, τότε ποια ανάγκη να τους διαχωρίζουμε;
Η απάντηση έγκειται στο γεγονός ότι στην πραγματικότητα δεν είναι όμοιοι ορισμοί. Μάλιστα, θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι τελείως διαφορετικοί, με ελάχιστα κοινά σημεία. Εξάλλου, αυτό μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί ξεκινώντας από την ετυμολογία των λέξεων:

Αυτοκτονία, προέρχεται από το ρήμα αυτοκτονώ > αυτό + κτείνω που σημαίνει φονεύω τον εαυτό μου.


Ευθανασία > ευ+ θάνατος που σημαίνει ο ωραίος, ένδοξος θάνατος

Ήδη λοιπόν από την ανάλυση των λέξεων διαπιστώνεται η ριζική διαφορά τους. Στον όρο της ευθανασίας κρύβεται ένα στοιχείο αξιοπρέπειας ενώ στην αυτοκτονία συμπεριλαμβάνεται η έννοια του φόβου, έννοια συνυφασμένη με την βία και τον πόνο.


Αναλυτικότερα λοιπόν, ως ευθανασία ορίζεται η θανάτωση ενός πάσχοντος για τον οποίο εξέλιπε κάθε ελπίδα θεραπείας και διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον Francis Bacon τον 17° αιώνα. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, αναφερόμαστε σε ανίατες ασθένειες όπως προχωρημένα στάδια καρκίνου η ο ιός AIDS/HIV. Ωστόσο, δεν πρέπει να λησμονούμε πως αποτελεί συνειδητή απόφαση του ατόμου, που σέβεται το σώμα του, αναγνωρίζει τον σωματικό πόνο και αδυναμία του και παράλληλα αποτελεί αξιοπρεπή και ανώδυνη μέθοδο.

Από την άλλη, η αυτοκτονία σημαίνει η πρόκληση θανάτου από το ίδιο το άτομο, το οποίο βρίσκεται σε αδιέξοδο. Είναι συχνά συνδεδεμένη με ψυχικές ασθένειες και διαταραχές όπως η κατάθλιψη. Βέβαια, αποτελεί αναξιοπρεπή τρόπο θανάτωσης, συμπεριλαμβάνει την βία και τον πόνο και απορρέει από την έλλειψη αυτοσεβασμού που χαρακτηρίζει το άτομο.

Αν και η ευθανασία στον κόσμο της ιατρικής ονομάζεται ιατρό-υποβοηθούμενη αυτοκτονία, στο πεδίο της κοινωνιολογίας δεν ορίζεται ως αυτοκτονία. Κατά τον Εμίλ Ντυρκέμ, βασικό θεμελιωτή της επιστήμης αυτής που μελέτησε 36.000 υποθέσεις αυτοκτονίας, η ευθανασία δεν συμπεριλαμβάνεται στις αυτοκτονίες. Αντίθετα, η αυτοκτονία χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:


Εγωιστική : προκύπτει από την έλλειψη ανάπτυξης ισχυρών κοινωνικών δεσμώνΑλτρουιστική : συμβαίνει όταν το άτομο έχει αναπτύξει κάποιους πολύ ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς με αποτέλεσμα να δίνει την ζωή του για κάποια ιδεώδη ή αντιλήψεις (πχ. Καμικάζι, Τζιχαντιστές κλπ)Ανομική : κυριαρχεί σε περιόδους κρίσης και αστάθειας

Από όλα τα παραπάνω, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η ευθανασία δεν αποτελεί τρόπο αυτοκτονίας. Η αυτοκτονία, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο προκύπτει από την αδυναμία ενσωμάτωσης του ατόμου στην κοινωνία, ενώ η ευθανασία είναι ένας ιατρικός όρος που συμβαίνει – ή τουλάχιστον θα έπρεπε να συμβαίνει- με την θέληση και βούληση του ατόμου.

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα