• shadiari

Η δύναμη των «ριάλιτι»

από τον μαθητή Παντελή Κάβουρα, Β1’ Λ


Στις μέρες μας οι πλέον δημοφιλείς εκπομπές που προβάλλονται στην τηλεόραση είναι τα «ριάλιτι». Τα «ριάλιτι» είναι τηλεοπτικές παραγωγές συνήθως χαμηλής παραγωγής που υποστηρίζουν ότι παρουσιάζουν την πραγματικότητα. Το περιεχόμενό τους χαρακτηρίζεται από μια έλλειψη καλαισθησίας και την αλλοιωμένη απεικόνιση των ανθρώπινων σχέσεων. Παρόλα αυτά παραμένουν κυρίαρχα στην ζώνη υψηλής τηλεθέασης και κερδίζουν ακόμη το ενδιαφέρον του κοινού.

Ο λόγος που τα ριάλιτι έχουν αναπτύξει τέτοια δυναμική και έχουν επιτυχημένα εισβάλει στην καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων είναι πρωταρχικά το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο του κοινού. Ο δέκτης δεν αντιστέκεται και δεν διαμαρτύρεται για τα ευτελούς αισθητικής προγράμματα τα οποία αποδέχεται. Ταυτόχρονα η συνεχής προβολή τέτοιων θεαμάτων οδηγεί στον εθισμό του κοινού σε αυτές τις επιλογές. Παράλληλα η αφιέρωση των ωρών τηλεθέασης σε αυτά οδηγεί στην έλλειψη διαθέσιμων και εύκολα προσβάσιμων εναλλακτικών, ενώ οι τηλεοπτικοί σταθμοί εντοπίζοντας την απήχηση αυτών των εκπομπών αξιοποιούν για αυτά τις ιδανικές ώρες τηλεθέασης, διάσημους παρουσιαστές και εντυπωσιακά σκηνικά. Αυτά εξασφαλίζουν μια ευρεία βάση αφοσιωμένων τηλεθεατών που με τη σειρά της οδηγεί τον δέκτη στο να αποενοχοποιείται από την παρακολούθηση των «ριάλιτι» καθώς είναι μια επιλογή κοινωνικά αποδεκτή. Επιπρόσθετα η συνεχής έκθεση του κοινού σε αυτά αμβλύνει την κριτική ικανότητα και αλλοιώνει τα αισθητικά κριτήριά του. Φανατικοί τηλεθεατές είναι και οι νέοι, που έλκονται από την προσφερόμενη δράση και την απλουστευμένη παρουσίαση του κόσμου. Αντίστοιχα οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες αντλούν ικανοποίηση από την ψευδαίσθηση της συντροφικότητας, και από την κάλυψη της εγγενούς περιέργειας προς τον ανθρώπινο πόνο. Τέλος μεγάλος αριθμός ατόμων που επιθυμούν εφήμερη δημοσιότητα βρίσκουν στέγη στα στούντιο των καναλιών κάτι που δικαιολογεί και τον υψηλό αριθμό συμμετεχόντων.

Η εξοικείωση όμως της κοινωνίας με αυτές τις εκπομπές έχει ολέθριες συνέπειες άμεσα ορατές. Ο δέκτης δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή και να επηρεάζεται από αρνητικά πρότυπα ζωής, και ειδικά οι νέοι που είναι εύπλαστοι και συχνά τα μιμούνται. Ταυτόχρονα με αυτό τον τρόπο η τηλεόραση εθίζει το κοινό στην ηδονοβλεψία και στη δημοσιοποίηση ιδιωτικών στιγμών και προσωπικών δεδομένων στο βωμό του κέρδους και μιας πρόσκαιρης αναγνωρισιμότητας. Οι παραδοσιακές αξίες της κοινωνίας φθείρονται από την ασύστολη προσβολή της αξιοπρέπειας και της καταστρατήγησης των ατομικών δικαιωμάτων. Η ύπαρξη ριάλιτι στο τηλεοπτικό πρόγραμμα το υποβαθμίζει συνολικά, αποχαυνώνει το κοινό και καθιστά τον πολίτη παθητικό θεατή του πολιτικοκοινωνικού γίγνεσθαι.

Αυτό όμως, που καθοδηγεί την θεματολογία των καναλιών είναι το κέρδος, που συσχετίζεται άμεσα από τις προτιμήσεις του κοινού. Το κοινό είναι ο μοναδικός «θεσμικός» παράγοντας που είναι ικανός να επηρεάσει την ποιότητα των παρεχόμενων εκπομπών. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί ικανοποιούνται από την σίγουρη και χαμηλού κόστους επιτυχία. Αν το κοινό μετατοπιστεί μαζικά σε άλλου είδους εκπομπές ή απέχει από τα ριάλιτι, τότε θα τους στερήσει το οξυγόνο και θα τα οδηγήσει σε εξαφάνιση.

1 view0 comments