• shadiari

«Η εξέλιξη της τεχνολογίας»

Ερευνητική εργασία από τους μαθητές Τζανή Μπατή και Άγγελο Κογκαλίδη, Α’ 4 Λ. Υπεύθυνη Καθηγήτρια Σοφία Παπαδοπούλου, βιολόγος.Η τεχνολογία (από το τέχνη και λόγος) είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής της (θεωρητικής) επιστημονικής γνώσης με στόχο τη δημιουργία ενός αντικειμένου με πρακτικό όφελος. Η Τεχνολογία εκτείνεται σε ευρύ πεδίο και ασχολείται με τη γνώση και τη χρήση εργαλείων και τεχνικών και με το πως αυτό επηρεάζει την ικανότητα ενός είδους να ελέγχει το περιβάλλον του και να προσαρμόζεται σε αυτό.


Ιστορική ΑναδρομήΑρχαία Χρόνια: Πριν 2,4 με 1,5 εκατομμύρια χρόνια περίπου εμφανίστηκε ο Ηomohabilis (Άνθρωπος οικατασκευαστής) με κύριο χαρακτηριστικό την ικανότητα να κατασκευάζει και να χρησιμοποιεί εργαλεία. Το γεγονός αυτό σήμανε τη γέννηση του ανθρώπινου πολιτισμού. Η εξέλιξη των εργαλείων είναι αντικειμενική μαρτυρία της αναπτυσσόμενης συνειδητής δραστηριότητας του ανθρώπου μέσα στον κόσμο. Από την αρχαία Ελλάδα, υπήρχαν κάποια σημαντικά ευρήματα της τεχνολογίας, που διευκόλυναν τους ανθρώπους τις εποχής εκείνης σε διάφορα θέματα,οπως ήταν ο κοχλίας του Αρχιμήδη και φυσικά ο μηχανισμός των Αντικυθήρων [ο πρώτος καταγεγραμμένος υπολογιστής].Νεότερα Χρόνια: Τα τεχνολογικά επιτεύγματα των Ρωμαίων αποτελούν συνέχεια εκείνων των Ελλήνων. Μεταξύ αυτών είναι η βελτίωση του νερόμυλου, η βελτίωση των οικοδομικών κατασκευών με τη χρήση ενός είδους τσιμέντου για τη θεμελίωση στο νερό, η κατασκευή μεγάλων δρόμων, η βελτίωση του καταπέλτη, κ.λπ. Η ιστορία της τεχνολογίας κατά το Mεσαίωνα είναι κυρίως η διατήρηση, η αξιοποίηση και η τροποποίηση των προηγούμενων τεχνολογικών επιτευγμάτων, παρόλο που η επιστημονική έρευνα παρεμποδίστηκε από τον έντονο θεολογικό χαρακτήρα της περιόδου. Την εποχή αυτή ο κινέζικος πολιτισμός ανέπτυξε ένα σύνολο τεχνικών μεθόδων άγνωστων στη δύση (εφεύρεση πυρίτιδας, χύτευση μετάλλων, κατασκευή χαρτιού, πορσελάνης, κατασκευή ανεμόμυλων, κλπ.). Σταθμοί στην εξέλιξη της τεχνολογίας κατά το Mεσαίωνα ήταν η κατασκευή μηχανικών ρολογιών, η ανακάλυψη της τυπογραφίας, η κατασκευή κανονιών, η παραγωγή του σαπουνιού, η κατασκευή της μαγνητικής πυξίδας, η ανέγερση μεγάλων καθεδρικών ναών, κλπ.


Βιομηχανική Επανάσταση: Η θεμελίωση της σύγχρονης τεχνολογικής προόδου έγινε με την εφεύρεση της ατμομηχανής η χρήση της οποίας οδήγησε στη βιομηχανική επανάσταση. Η πρώτη βιομηχανική επανάσταση ξεκίνησε από την Αγγλία- όπου η ατμομηχανή βρήκε εφαρμογή στην υφαντουργική βιομηχανία, στην αλευροποιία, στις μεταφορές (ατμάμαξα, ατμόπλοιο, κ.λπ )- και από εκεί γενικεύθηκε σε όλη τη βόρεια Ευρώπη. Τα αποτελέσματα είναι μια σειρά από εφευρέσεις όπως οι ηλεκτροκινητήρας, το τηλέφωνο, ο τηλέγραφος, ο ηλεκτρικός λαμπτήρας. Παράλληλα κατασκευάστηκαν η πρώτη μηχανή εσωτερικής καύσης, η πρώτη βενζινομηχανή και η πρώτη πετρελαιομηχανή.


Η θεαματική ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας σήμερα αποτελεί τη λεγόμενη επιστημονικό-τεχνολογική επανάσταση. Το χαρακτηριστικότερο στοιχείο της τεχνολογίας των τελευταίων δεκαετιών είναι η καταπληκτική ανάπτυξη της ηλεκτρονικής με εφαρμογές που καλύπτουν σχεδόν κάθε πεδίο ανθρώπινης δραστηριότητας. Η μεγαλύτερη επανάσταση ήταν η κατασκευή των ηλεκτρονικών υπολογιστών.Τα σύγχρονα εργοστάσια λειτουργούν κάτω από τον κεντρικό έλεγχο ηλεκτρονικών υπολογιστών οι οποίοι κατευθύνουν όλη την παραγωγική διαδικασία (αυτοματισμοί στην παραγωγή). Ένας άλλος κλάδος ο οποίος προσφέρει τεράστιες δυνατότητες σήμερα είναι η ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας ( διαστημικά οχήματα, τεχνητοί δορυφόροι, νέα τεχνητά υλικά ). Στα τέλη του 20ο αιώνα αναπτύχθηκε ο κλάδος της βιοτεχνολογίας ο οποίος παρουσιάζει ευρύτατο πεδίο εφαρμογών και μεγάλες προοπτικές εξέλιξης στο μέλλον.


Bιβλιογραφία και πηγές:

· Η ιστορία της τεχνολογίας του Ανδρέα Δημαρόγκωνα

· Αρχαία ελληνική επιστήμη και τεχνική

· https://el.wikipedia.org/wiki/Τεχνολογία

· https://projecta3pylou.weebly.com/iotasigmatauomicronrhoiotakappaeta-alphanualphadeltarhoomicronmuetaalphalambdalambdaalphagammaepsilonsigmaf-sigmatauetanu-zetaomegaeta-mualphasigmaf.html

· https://m.naftemporiki.gr/story/1268482

· https://el.wikipedia.org/wiki/Ιστορία_της_τεχνολογίας

· https://schooltec.wordpress.com/2011/04/02/tech-history/


Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα