« Η ζωή σε μια κυβερνοπραγματικότητα»

από τους μαθητές Δέσποινα Κώνστα και Παναγιώτη Γεωργίου, Α3’ Λ


Στην εποχή στην οποία ζούμε, περιτρυγιρισμένοι από το διαδίκτυο, τις νέες τεχνολογίες και την πληθώρα πληροφοριών, ο άνθρωπος καλείται  να προσαρμοστεί στην πρωτόγνωρη αυτή πραγματικότητα.Στην ανεξερεύνητη αυτή κυβερνοπραγματικότητα, τα οφέλη που έχουν παρουσιαστεί στο άτομο είναι πολλαπλά και έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην καθημερινότητά του. Η εξέλιξη της τεχνολογίας καθώς και οι εφαρμογές που βρίσκει στη ζωή των ανθρώπων έχουν μεταβάλλει την αντίληψη που έχουμε για τον χώρο και το χρόνο. Διαδικασίες που άλλοτε απαιτούσαν μεγάλο χρονικό διάστημα για να εκπληρωθούν, σήμερα ο χρόνος που χρειάζεται έχει μειωθεί αισθητά. Ταυτόχρονα, με τα τεχνολογικά επιτεύγματα έχει σημειωθεί αύξηση στις διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Επιπροσθέτως, ο τομέας των υπηρεσιών έχει γνωρίσει μεγάλη άνθιση με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η καθημερινότητα  των πολιτών.

Όταν αναφερόμαστε στον όρο «κυβερνοπραγματικότητα», περιγράφουμε έναν χώρο ο οποίος έχει διαμορφωθεί από το παγκόσμιο δίκτυο των υπολογιστών που συνθέτουν το διαδίκτυο. Ωστόσο, καθοριστικό παράγοντα για την διαμόρφωση της πραγματικότητας αυτής αποτελεί και η αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τον κόσμο του Διαδικτύου. Μέσα σε έναν κυβερνοχώρο το άτομο μπορεί να κοινωνικοποιηθεί και να έρθει σε επαφή με προσωπικότητες με τις οποίες μοιράζεται κοινά ενδιαφέροντα και ασχολίες.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναλογιστούμε έναν παράγοντα του Διαδικτύου και της κυβερνοπραγματικότητας αυτής·  το γεγονός ότι συνιστά μια αστείρευτη πηγή γνώσης. Ο άνθρωπος, μέσω του Διαδικτύου και της γνώσης που του παρέχεται μέσα από αυτό, έχει την ικανότητα να επιλύει ζητήματα, να οργανώνει καθώς και να διαχειρίζεται τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες σε εκείνον μέσω του Διαδικτύου. Συγχρόνως, μέσω της ενημέρωσής τους για προβλήματα που μαστίζουν μια κοινότητα μαθαίνει να διαμορφώνει απόψεις και επιχειρήματα σχετικά με οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Συνεπώς, οι κάτοχοι της γνώσης, οι «γνωστικά πλούσιοι» έχουν την πραγματική δύναμη και εξουσία.

Όπως είπε άλλωστε και ο Αμερικάνος αστρονόμος Clifford Stoll:

“Η γνώση δεν είναι δύναμη. Ποιοι από τους ισχυρούς έχουν γνώση; Κανένας ισχυρός δεν ξοδεύει το χρόνο του στο Ίντερνετ και στις βιβλιοθήκες. Ποιοι έχουν τη γνώση; Οι βιβλιοθηκάριοι. Δεν υπάρχουν λιγότερο ισχυροί άνθρωποι από τους βιβλιοθηκάριους.”

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα