• shadiari

Η κοινωνικοποίηση του εφήβου μέσω των social media

από τη μαθήτρια Ιωάννα Μπουλμπασάκου, Α2’ Λ


Ερευνητική εργασία στο πλαίσιο του μαθήματος «Πολιτική Παιδεία, Α΄ Λυκείου. Υπεύθυνος καθηγητής Ι. Νταουλτζής, Φιλόλογος


Όπως όλοι γνωρίζουνε, οι έφηβοι βρίσκονται σε μια περίοδο ανάπτυξης στην ζωή τους και μπαίνουν στην διαδικασία να πειραματιστούν και να δοκιμάσουν διαφορετικά και πρωτόγνωρα πράγματα. Θα λέγαμε ότι βρίσκονται σε μια εξελικτική φάση για την αναζήτηση της ταυτότητάς τους, τόσο στον σεξουαλικό τομέα, όσο και στον κοινωνικό. Τα social media και γενικότερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παίζουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνικοποίηση των εφήβων, επηρεάζοντάς τους και θετικά αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και αρνητικά. Τα social media χρησιμοποιούνται καθημερινά από δισεκατομμύρια ανθρώπους για απεριόριστες ώρες και οι αριθμοί συνεχώς αυξάνονται.


Από την μια πλευρά η χρήση των social media μπορεί να αποτελέσει μεγάλο στήριγμα στην ένταξη και ενσωμάτωση του εφήβου σε μια κοινωνία. Με εφαρμογές όπως Instagram, Facebook, Twitter, Snapchat κτλ, τα άτομα αποκτούν την δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με συνομηλίκους τους, να συμμετέχουν σε κοινωνικούς σχηματισμούς, να εκφράζουν τις προσωπικές τους επιλογές, να ανταλλάζουν ιδέες και απόψεις, να νιώθουν αποδοχή από άλλους. Με πιο απλά λόγια να ανεξαρτητοποιηθούν και να αυτοπροσδιοριστούν, χωρίς να χρειαστεί να έρθουν σε επαφή face to face αλλά screen to screen. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ηλεκτρονική κοινωνικοποίηση, η οποία όμως δεν θα υπήρχε φυσικά χωρίς την εφεύρεση των socials.

Επίσης, είναι αξιοσημείωτο να αναφέρουμε το γεγονός ότι από τέτοιου είδους εφαρμογές, οι έφηβοι ενημερώνονται συνεχώς για νέες εξελίξεις σε θέματα που τους ενδιαφέρουν και έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ως αποτέλεσμα, παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε κοινά προβλήματα των ανθρώπων από όλο το κόσμο και γίνονται πιο ενεργοί σε μια κοινωνία.


Σε αντίθεση, όμως ,με τα οφέλη των socials, υπάρχουν και αρκετές αρνητικές επιπτώσεις. Αρχικά, είναι απολύτως φυσιολογικό να εκτείνεται το αίσθημα μοναξιάς που νιώθουν, ειδικότερα σε αυτήν την ηλικία, καθώς μειώνεται σε μεγάλο βαθμό η άμεση επικοινωνία.

Οι έφηβοι περνώντας αμέτρητες ώρες στο διαδίκτυο, είναι εκατό τις εκατό σίγουρο ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με λανθασμένα πρότυπα ανθρώπων, τα οποία καταπατούν τα δικά τους πιστεύω και πολύ πιθανόν και της κοινωνίας. Έχοντας όλοι πρόσβαση στο διαδίκτυο, ο καθένας μπορεί να ανεβάζει ότι επιθυμεί χωρίς την άδεια κανενός. Πολλές φορές όμως, ακόμα και αν οι έφηβοι είναι σε πρώτη φάση αρνητικοί στα μηνύματα που περνούν αυτοί οι άνθρωποι, στη συνέχεια, με την διαρκή παρακολούθηση αυτών των μηνυμάτων που εμφανίζονται σε καθημερινή βάση στην προτεινόμενη σελίδα των εφήβων, έχοντας εθιστεί σε αυτά, οι έφηβοι αρχίζουν σταδιακά να επηρεάζονται και να τα αφομοιώνουν. Αυτό σχετίζεται με την σκόπιμη παραπληροφόρηση των λανθασμένων προτύπων προς το κοινό τους. Επομένως, τα άτομα δημιουργούν εσφαλμένες απόψεις με βάση τις ψεύτικες πληροφορίες που τους παρέχουν.

Εν κατακλείδι, είτε μας αρέσει είτε όχι, τα social media καταλαμβάνουν ένα μεγάλο ποσοστό της ζωής των εφήβων και δεν πρόκειται να σταματήσουν ποτέ. Το μόνο που μπορούν να κάνουν εκείνοι με τη σειρά τους είναι να μάθουν να θέτουν κάποια όρια, ώστε να μην καταλήξουν σε πλήρη εξάρτηση από αυτά.


Στο παρακάτω link μπορείτε να δείτε γνώμες και απόψεις εφήβων για την χρήση των social media:

https://youtu.be/cLFMBT1Ayls

Στο επόμενο link βλέπετε την θετική, αρνητική επίδραση των socials στους εφήβους:

https://youtu.be/0X5sfJhvuZM

ΠΗΓΕΣ

https://www.talcmag.gr/psixologia/koinonikopoiisi-ton-efivon-meso-ton-social-media/

https://sciencearchives.wordpress.com/2013/01/14/%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B7-%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BC/

https://www.flowmagazine.gr/thetika_vs_arnhtika_twn_social_media/

https://ourworldindata.org/rise-of-social-media

https://smsmarketingreviews.org/resources/global-text-marketing-all-of-the-many-benefits-of-global-mobile-marketing/

https://ixthis3.blogspot.com/2020/04/blog-post_91.html

1 view0 comments

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα