• shadiari

Η Λασκαρίνα Μπούμπουλη.. γνωστή ως Μπουμπουλίνα!

από τον μαθητή Παντελή Κάβουρα, Β1΄Λ


Στο πλαίσιο του Αφιερώματος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.


Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα γεννήθηκε το 1771 στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης και ήταν κόρη του Υδραίου πλοιάρχου Σταυριανού Πινότση και της Σκεύω Κοκκίνη. Η οικογένεια Κοκκίνη ήταν ισχυρή προυχοντική οικογένειά της Ύδρας με μεγάλη περιουσία. Τα πρώτα της χρόνια τα πέρασε στον τόπο καταγωγής της, την Ύδρα. Μερικά χρόνια αργότερα μετακόμισε στις Σπέτσες όπου η μητέρα της παντρεύτηκε τον Δημήτρη Λαζάρου- Ορλώφ με το οποίο έκανε 8 παιδιά.


Η δεκαεπτάχρονη Λασκαρίνα Πινότση παντρεύτηκε τον Σπετσιώτη πλοιοκτήτη Δημήτρη Γιάννουζα και απέκτησε 3 παιδιά. Η ίδια χήρεψε σε νεαρή ηλικία όταν ο άντρας της φονεύθηκε από κουρσάρους. ο δεύτερο σύζυγος της ήταν ο βαθύπλουτος πλοιοκτήτης και καπετάνιος Δημήτρης Μπούμπουλης που βρήκε τον ίδιο θάνατο με τον πρώτο. Κληρονόμησε και από τους δύο μεγάλη περιουσία και έγινε μια από τις πλουσιότερες γυναίκες της εποχής. Από τον δεύτερο γάμο της απέκτησε άλλα 3 παιδιά. Με την έναρξη της επανάστασης η ίδια έθεσε τον εαυτό της και την περιουσία της στην διάθεση του έθνους. Συμμετείχε με το δικό της πλοίο «Αγαμέμνων» σε ευάριθμες πολεμικές επιχειρήσεις όπως η πολιορκία του Ναυπλίου και ανέλαβε την χρηματοδότηση επαναστατικών δυνάμεων.


Τα πρώτα 3 χρόνια του αγώνα ξόδεψε όλη της την περιουσία. Μετά την επιλογή του Ναυπλίου ως προσωρινή πρωτεύουσα της Ελλάδος αποφάσισε να εγκατασταθεί εκεί. Η κόρη της Ελένη παντρεύτηκε τον οπλαρχηγό Πάνο Κολοκοτρώνη, γιο του Θεόδωρου. Με την έναρξη του εμφυλίου συγκρούστηκε με την κυβέρνηση και υποστήριξε τον συμπέθερό της Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Για την δράση της αυτή εγκατέλειψε τον Ναύπλιο και επέστρεψε στις Σπέτσες. Η θέση της στο νησί δεν ήταν ιδανική. Επιστρέφει εκεί μετά από 3 χρόνια παραμονής στο Ναύπλιο με την περιουσία της να έχει διαλυθεί. Ταυτόχρονα ήταν συνδεδεμένη με την ηττημένη παράταξη του εμφυλίου και ποτέ δεν ήταν εξ αίματος Σπετσιώτισσα αλλά Υδραία. Εξαιτίας των παραπάνω και κυρίως της οικονομική κατάστασης, ο γιός της Γεώργιος Γιάννουζας δεν θεωρείτο περιζήτητος γαμπρός. Παρόλα αυτά ο Γεώργιος Γιάννουζας ερωτεύτηκε και έκλεψε την Ευγενία Κουτσή, γόνο σημαντικής οικογένειας των Σπετσών. Οι οικογένεια Κούτση εξαγριώθηκε με το περιστατικό και έσπευσε να μεταβεί στην αρχοντική οικία της Μπουμπουλίνας. Εκεί λογομάχησαν έντονα και πυροβόλησαν την Λασκαρίνα στο κεφάλι. Η Μπουμπουλίνα κατέληξε λίγο αργότερα, 11 μέρες από τα 54 γενέθλια της.

Από μικρή ηλικία έδειξε την μεγάλη αγάπη της για την θάλασσα, μια αγάπη που αποδείχθηκε παντοτινή. Η Λασκαρίνα ήταν προικισμένη με μια ατσάλινη θέληση και το θάρρος που χαρακτήριζε κάθε Υδραία. Δεν δίσταζε μπροστά σε τίποτα και δεν δεχόταν την αποτυχία. Πολεμούσε από μικρή για να κερδίσει αυτό που ήθελε. Γυναίκα έξυπνη με επιχειρηματικό μυαλό και πρακτική σκέψη δεν πτοήθηκε από τον θάνατο των συζύγων της και ανέλαβε η ίδια την διαχείριση της περιουσίας της. Πραγματοποίησε κερδοφόρες επενδύσεις και αύξησε κατά πολύ την οικογενειακή περιουσία. Μετά τον θάνατο των συζύγων της ανέλαβε η ίδια την διαχείριση της περιουσίας της την οποία αύξησε σημαντικά. Απέδειξε τις ηγετικές της ικανότητες όταν κατάφερε να οργανώσει το νησί και να εποπτεύσει τον οπλισμό των Σπετσών στις παραμονές της επανάστασης. Έτρεφε μια βαθιά αγάπη για την πατρίδα της και ονειρευόταν να δει την Ελλάδα ελεύθερη. Είχε ισχυρές επαφές με την Φιλική Εταιρεία, αλλά δεν έγινε ισότιμο μέλος καθώς οι γυναίκες δεν γίνονταν δεκτές στη οργάνωση.


Η συνδρομή της στον αγώνα ήταν τεράστια και ο πρόωρος θάνατός της εθνική απώλεια. Πέθανε φτωχή και παραγκωνισμένη από τις πολιτικές έριδες και σε παρακμασμένη κοινωνική θέση στις Σπέτσες. Στις μέρες μας η προσφορά της αναγνωρίζεται ποικιλοτρόπως. Πρόσφατα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της απέμεινε μεταθανάτια τον βαθμό της Υποναυάρχου αφού προηγήθηκε η αναγόρευσή της σε ναύαρχο από την Ρωσία. Έγινε σύμβολο του φιλελληνισμού διεθνώς. Σήμερα το σπίτι της στις Σπέτσες λειτουργεί ως μουσείο και αποτελεί έναν από τα σπουδαιότερα τουριστικά αξιοθέατα των Σπετσών. Πλέον η Ελλάδα τιμά την μεγάλη αυτή αγωνίστρια που η συμβολή της στην εθνική παλιγγενεσία υπήρξε καθοριστική.

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα