• shadiari

Η Μetropolitan Opera της Νέας Υόρκης

από τον μαθητή Παντελή Κάβουρα, Β1’ Λ


Η Μetropolitan Opera της Νέας Υόρκης είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο εμπορικά επιτυχημένες λυρικές σκηνές στον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, όπου παρουσιάζει λίγο λιγότερο από 10 παραγωγές ετησίως, έχει συγκεντρώσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της κλασσικής μουσικής όπως η Anna Netrebko, η Elina Garanca η DianaDamrau, ο Jonas Kaufman και πολλοί άλλοι. Από την αρχή της πανδημίας η διεύθυνση της όπερας αποφάσισε να ξεκινήσει την δωρεάν αναμετάδοση των κορυφαίων παραγωγών των περασμένων δεκαετιών δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας της metopera.org έχοντας μεταδώσει έως τώρα περισσότερες από 150 παραγωγές. Με αυτόν τον τρόπο η met στήριξε ψυχολογικά και πρόσφερε ψυχαγωγία στους χιλιάδες οπαδούς της κλασσικής μουσικής παγκοσμίως, που επέλεξαν να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις.

Παρουσίασε στο ευρύ κοινό μερικές από τις καλύτερες παραστάσεις όπερας των τελευταίων ετών όπως η «La Traviata» του Verdi με την Diana Damrau και τον Juan Diego Florez και μια σειρά από όπερες της κορυφαίας παγκοσμίου σοπράνο Anna Netrebko, που ερμήνευσε ρόλους κυρίως ιταλικού Μπελ Κάντο. Ανάμεσα σε αυτές τις κορυφαίες παραστάσεις ενσωματώθηκαν και μερικές όπερες περασμένων δεκαετιών με μία ιστορική αίγλη όπως η la Boheme του Giacomo Puccini με πρωταγωνιστή τον αξέχαστο τενόρο LucianoPavarotti ενώ ξεχώρισε και η lucia di lammermoorμε την Joahn Sutherland.

Ξεχωριστή αίσθηση και συναισθηματική φόρτιση είχε και το ΜetropolitanOpera at home gala όπου με την βοήθεια της τεχνολογίας 40 καλλιτέχνες διεθνούς κύρους τραγούδησαν ζωντανά ο καθένας και από μια άρια ανοίγοντας- μέσω της οθόνης του υπολογιστή- τα σπίτια τους και μερικοί μάλιστα συστήνοντας και την οικογένειά τους.

Τις εντυπώσεις κέρδισε και η ορχήστρα που μαζί με τη χορωδία ερμήνευσαν κομμάτια εξ αποστάσεως. Πιο συγκεκριμένα ο μαέστρος Yannick Nézet-Séguin συντόνισε περισσότερους από 100 μουσικούς μέσω τηλεδιάσκεψης και κατάφερε να ηχογραφήσει με αυτήν την πρωτοποριακή μέθοδο πολλά κομμάτια και χορωδιακά. Παρά την αντικειμενική δυσκολία ο συντονισμός ήταν άψογος και το αποτέλεσμα δικαίωσε τις φιλότιμες προσπάθειες της ορχήστρας να νικήσει την απόσταση μέσω της τεχνολογίας. Η πρωτοβουλία αυτή που συνεχίζεται, έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία και αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για τους λάτρεις της μουσικής να παρακολουθήσουν τις σημαντικότερες παραστάσεις των τελευταίων ετών καθώς και παραγωγές ιστορικές που ως τώρα ήταν διαθέσιμες μόνο σε συνδρομητικά δίκτυα και ίσως και σε DVD.

Τέτοιες χειρονομίες αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα της ανθρώπινης αλληλεγγύης- μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο του κορωνοϊού- που καθιστά τη φυσική παρουσία στις όπερες του κόσμου αδύνατη.

7 views0 comments

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα