• shadiari

"Θουκυδίδου Περικλέους Επιτάφιος": Ο διαχρονικός χαρακτήρας του έργου.

από τη μαθήτρια Ελεάνα Κοντογιάννη, Β1’ Λ


Ο Επιτάφιος του Περικλή, λαμπρό έργο του μεγάλου ιστορικού Θουκυδίδη, παρουσιάζει τον λόγο που ο Περικλής εκφώνησε προς τιμήν των πεσόντων πολεμιστών κατά το πρώτο έτος του Πελοποννησιακού πολέμου. Αποτελεί έργο με άπειρες αναγνώσεις παγκοσμίως, γιατί ο επιτάφιος δεν είναι ένα απλό κείμενο. Είναι ένα εγκώμιο μιας ολόκληρης πολιτείας, μιας φιλοσοφίας ζωής και ενός ξεχωριστού πολιτεύματος. Παρουσιάζεται, δηλαδή, η δημοκρατία ως η ωριμότερη μορφή διακυβέρνησης ενός κράτους. Όπως ο Θουκυδίδης και ο Περικλής αγωνίστηκαν για την εδραίωση της δημοκρατίας και της ισότητας την τότε εποχή, έτσι και εμείς τώρα, παίρνουμε τη σκυτάλη και αγωνιζόμαστε για αυτήν, προσδίδοντας στον Επιτάφιο μία διάσταση διαχρονική.

Στο έργο του Θουκυδίδη αναδεικνύονται οι αρχές της δημοκρατίας, οι οποίες επικρατούν μέχρι και τις μέρες μας. Αναλυτικότερα, βασικότερη αρχή της δημοκρατίας είναι η ισότητα. Στην προσωπική ζωή, ο νόμος δεν κάνει καμιά διάκριση ανάμεσα στους πολίτες και στην δημόσια ζωή αντίστοιχα ο κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να αναδεικνύεται στα δημόσια αξιώματα, χωρίς η οικονομική κατάσταση ή η καταγωγή να παίζουν κάποιον ρόλο. Επιπρόσθετα, κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος ,αλλά η ελευθερία του καθενός σταματάει εκεί που ξεκινάει η ελευθερία του άλλου. Η ελευθερία του, δηλαδή, έχει ως όριο την υποχρέωση προς την πολιτεία, η οποία είναι η πειθαρχία προς τους νόμους και τους άρχοντες. Αξίζει να επισημάνω πως θεωρούσαν αναγκαίο κάθε πολίτης να ασχολείται με την πολιτική ζωή κάτι που επικρατεί μέχρι και σήμερα, καθώς πρέπει ο καθένας να έχει αντίληψη του τι συμβαίνει στον κόσμο στον οποίο ζει για να μην γίνει αντικείμενο χειραγώγησης κανενός. Συγκεκριμένα, είναι αναγκαίο να διαθέτει κριτική ικανότητα.

Ο Επιτάφιος αποκαλύπτει πως την εποχή του Περικλή υπήρχαν όργανα άσκησης της εξουσίας, όπως ο βουλευτής, ο δικαστής, ο άρχοντας και η εκκλησία του δήμου. Έτσι και στην σημερινή εποχή υπάρχει η νομοθετική, η δικαστική και η εκτελεστική εξουσία.

Ο Θουκυδίδης στον «Επιτάφιό» του, καταλήγει στη διαπίστωση: «Ξυνελών τε λέγω τήν τε πασαν πόλιν της Ελλάδος παίδευσιν ειναι»,δηλαδή ότι η πόλη μας, η Αθήνα, είναι σχολείο όλησ της Ελλάδας καθώσ διαπλάθει ολοκληρωμένες προσωπικότητες με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, στις παραδόσεις και στις αξίες. Τέλος ,οι άντρες εκείνη την εποχή ορκίζονταν κατά την ενηλικίωσή τους πως θα υπερασπίζονται κάθε μέρα την πατρίδα τους και θα παλεύουν όχι μόνο για την επιβίωσή της αλλά και για την εξέλιξή της. Αντίστοιχα, σήμερα οι άντρες κατά την στρατιωτική τους θητεία ορκίζονται το ίδιο. Καταληκτικά, ο Επιτάφιος του Περικλή αποτελεί ένα διαχρονικό έργο με αξίες και αντιλήψεις που επικρατούσαν από κλασική εποχή στην αρχαία Ελλάδα μέχρι και σήμερα.


9 views0 comments

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα