• shadiari

Κωνσταντίνος Κανάρης, ο Μπουρλοτιέρης

από τον μαθητή Παντελή Κάβουρα, Β1’ Λ


Ο Κωνσταντίνος Κανάρης γεννήθηκε στα Ψαρά το 1793. Μεγάλωσε φτωχά και ήταν αγράμματος. Ο ίδιος έγινε ναυτικός σε μικρή ηλικία. Ένθερμος πατριώτης εντάχθηκε αμέσως στον στόλο. Ως ναύτης συμμετείχε στις δραστηριότητες του στόλου και αργότερα εντάχθηκε στα πυρπολικά. Το 1822 ο Ανδρέας Πιπίνος ανέλαβε μαζί του την ηγεσία της αποστολής στην Χίο με σκοπό την ανατίναξη του τουρκικού στόλου. Ο ίδιος κατάφερε να ανατινάξει την ναυαρχίδα του στόλου σκοτώνοντας τον ναύαρχο Καρά Αλή και χιλιάδες Τούρκους. Το κατόρθωμα αυτό τον έκανε πασίγνωστο σε όλη την Ευρώπη. Η ιστορία του κυκλοφόρησε ευρέως στους φιλελληνικούς κύκλους και προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη. Ενώ η φήμη του μεγάλωνε, συνέχιζε την στρατιωτική του δράση και ως μπουρλοτιέρης κατάφερε να προκαλέσει σημαντικές ζημιές στον εχθρικό στόλο. Μαζί με τον Πιπίνο είναι ο μεγαλύτερος μπουρλοτιέρης του αγώνα. Το 1825 ανέλαβε την πυρπόληση του αιγυπτιακού στόλου που σύντομα θα ερχόταν στην Ελλάδα μέσα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Παρά το αναμφίβολο θάρρος του απέτυχε να εκτελέσει το εγχείρημα. Το γεγονός ότι δεν χρησιμοποίησε τη σημαία του σύμφωνα με το πολεμικό τυπικό στην διάρκεια της επίθεσης, οδήγησε σε μία δυσφήμηση στην Ευρώπη ότι οι Έλληνες δεν είναι επαναστάτες αλλά πειρατές. Μακροπρόθεσμα ο ηρωισμός του και ο αγνός χαρακτήρας του αναγνωρίστηκαν διεθνώς και έγινε σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία.


Το 1827 Ιωάννης Καποδίστριας εξελέγη κυβερνήτης της Ελλάδος και ανέλαβε καθήκοντα το επόμενο έτος. Οι πρώτες του κινήσεις μετά την άφιξή του αφορούσαν την αναστολή του συντάγματος και τη διάλυση της βουλής. Ο κυβερνήτης εμπιστεύτηκε αμέσως τον Κανάρη και συνεργάστηκαν στενά σε όλη του τη θητεία. Ο Κωνσταντίνος Κανάρης υποστήριξε την διοίκηση και την εφαρμογή πεφωτισμένης δεσποτείας για την ανασύσταση του Έθνους και ανέλαβε φρούραρχος της Μονεμβασίας. Από την θέση του υλοποίησε πολυδιάστατο έργο βοηθώντας ουσιαστικά την παρακμασμένη πόλη. Αργότερα ανέλαβε διοικητής της δυτική μοίρας του στόλου. Από αυτό το αξίωμα πολέμησε σκληρά τους πρώην συμπολεμιστές του στον Πόρο όταν αυτοί απαίτησαν σύνταγμα και ελεύθερες βουλευτικές εκλογές. Ο ίδιος θεώρησε ότι ο Καποδίστριας χρειάζεται χρόνο για να εφαρμόσει την πολιτική του και να καταστήσει την Ελλάδα ώριμη για ένα καθεστώς με μεγαλύτερες ελευθερίες. Λίγο αργότερα συνέλαβε τον Μαυρομιχάλη που φυλακίστηκε στην Ακροναυπλία. Ο ίδιος κατέρρευσε με την δολοφονία του Καποδίστρια. Βλέποντας το έργο του κυβερνήτη να καταρρέει με τον θάνατό του, κατέφυγε απογοητευμένος στην Σύρο.


Με την άφιξη του Βασιλέα Όθωνα προβιβάστηκε σε πλοίαρχο και αργότερα σε ναύαρχο λόγω του ηρωισμού του στα χρόνια της επανάστασης. Από εκείνη την περίοδο ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Ο ίδιος εντάχθηκε στο Ρωσικό Κόμμα και σύντομα υιοθέτησε αντιμοναρχικές απόψεις. Πρωτύτερα χρημάτισε ως Υπουργός Ναυτικών σε σειρά κυβερνήσεων. Ανέλαβε δύο φορές Πρωθυπουργός πριν από την έξωση του Όθωνα το 1863. Τότε ανέλαβε επικεφαλής της Επιτροπής προσφοράς του στέμματος στον Γεώργιο Α’. Κατά τη διάρκεια της Βασιλείας του ως πρόσωπο οικουμενικής αποδοχής σχημάτισε τρεις ακόμη φορές βραχύβια κυβέρνηση. Το κυβερνητικό του έργο περιλαμβάνει την ίδρυση της αστυνομίας και την αναθεώρηση του συντάγματος. Πέθανε εν ενεργεία πρωθυπουργός το 1877 σε ηλικία 84 ετών.

0 views0 comments