• shadiari

Μέση Εκπαίδευση και Πανεπιστήμιο: Ένα αγεφύρωτο χάσμα

από τη μαθήτρια Δέσποινα Κώνστα, Β1' ΛΕμπνευσμένη από ένα άρθρο του Αντώνη Λιάκου και του Ανδρέα Δημητρίου σχετικά με την μέση εκπαίδευση του ελληνικού συστήματος που διάβασα στην Κυριακάτικη εφημερίδα «Το Βήμα» των περασμένων εβδομάδων, επιθυμώ να αναφερθώ και να σχολιάσω το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας. Τα αρνητικά σχόλια σχετικά με τις βάσεις των πανεπιστημίων και την χαμηλή βαθμολογία των νεοεισερχομένων κυριαρχούν κάθε χρόνο την περίοδο των αποτελεσμάτων και το πρόβλημα οφείλει να αντιμετωπιστεί.

Η ανώτατη εκπαίδευση πλέον δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία μεταλυκειακή βαθμίδα. Η γενίκευση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι αποτέλεσμα μεταβαλλόμενων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών αλλά ταυτοχρόνως και οι επαγγελματικές ανάγκες της εποχής μας. Πλέον οι μαθητές ενδιαφέρονται περισσότερο για την επαγγελματική τους αποκατάσταση παρά για την ουσιαστική γνώση και μόρφωσή τους ή την επιλογή να ακολουθήσουν και να ασχοληθούν με αυτό που επιθυμούν. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα μόρια των βάσεων που κάθε χρόνο πέφτουν όλο και περισσότερο, αλλά και σε συνδυασμό με την διαδικασία των πανελλαδικών, έχει ως αποτέλεσμα οι μαθητές να μην εκφράζουν ενδιαφέρον προς το σύστημα και προς την μελλοντική τους επαγγελματική αποκατάσταση. Οι πανελλαδικές έχουν γίνει ένα εισακτέο σύστημα εξετάσεων από το οποίο εξαρτάται το μέλλον των μαθητών. Ένα τέτοιο σύστημα οδηγεί τον μαθητή στην απομάκρυνσή του από την καθαρή και αναλλοίωτη γνώση εξαιτίας της μορφής του συστήματος ως ένα σύστημα ανταγωνισμού, απομνημόνευσης όπου η πλειοψηφία των μαθητών δεν γνωρίζει τον απώτερό τους στόχο και τις προσδοκίες που οι ίδιοι πρέπει να έχουν για το μέλλον τους. Επομένως η τριτοβάθμια εκπαίδευση οφείλει να προετοιμάζει σωστά τους μαθητές για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας, τονίζοντάς τους την σημαντικότητα της «επιλογής» και όχι των «εξετάσεων διαλογής».

Η γεφύρωση των δύο αυτών βαθμίδων αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα στο σύστημα της εκπαίδευσης, συνεπώς λύσεις χρειάζεται να αναζητηθούν για την αντιμετώπιση αυτού του χρόνιου προβλήματος. Σύμφωνα με τους αρθρογράφους κ. Αντώνη Λιάκο και κ. Ανδρέα Δημητρίου, η ψυχολογική ωριμότητα των παιδιών δεν είναι η ίδια όπως τότε που δημιουργήθηκε αρχικά το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα. Τα παιδιά σήμερα ωριμάζουν νωρίτερα, ήδη από τα 12 τους χρόνια. Υποστηρίζουν ότι προκειμένου να μπορέσει να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα θα μπορούσε να υπάρχει 2 χρόνια προσχολική αγωγή και 5 χρόνια δημοτικό. Το γυμνάσιο να γίνει 5 χρόνια αντί για 3 έτσι ώστε να χτιστούν γερά θεμέλια στην γνώση των μαθητών, αποτελώντας έτσι τον βασικό κορμό του συστήματος εκπαίδευσης. Τέλος, το λύκειο θα μπορούσε να γίνει 2 χρόνια και να έχει υψηλές απαιτήσεις που θα στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη απόδοση των μαθητών στις τελικές εξετάσεις και την καλύτερη μόρφωσή τους.

Προκειμένου όμως να συμβούν όλα αυτά επιβάλλονται κάποιες δραστικές αλλαγές στο σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα, κυρίως της μέσης εκπαίδευσης. Αν δεν επιτευχθούν οι συγκεκριμένες αλλαγές, έχει κινδύνους το σύστημα έως τώρα; Σαφώς και έχει κινδύνους, κυρίως στην ψυχολογική κούραση και εξάντληση των μαθητών από τις ατελείωτες ώρες που οι ίδιοι ξοδεύουν για να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καθηγητών τους. Ένας επιπλέον κίνδυνος είναι ότι πολλοί μαθητές καταλήγουν σε σχολές τις οποίες δεν επιθυμούν και αυτό έχει πολλές επιπτώσεις στους ίδιους αλλά και στην υπόλοιπη ζωή τους. Πολλά είναι τα ιδρύματα σήμερα που παρέχουν σπουδές στους μαθητές οι οποίοι όμως δεν έχουν την βαθύτερη επιθυμία να σπουδάσουν!

Συνεπώς, καταλήγουμε ότι το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα δεν προσφέρει αρκετά οφέλη στους μαθητές, αλλά αντιθέτως τους ωθεί στην αδιαφορία για την μόρφωσή τους καθώς και για την επαγγελματική τους αποκατάσταση στο μέλλον. Όπως τονίζουν και οι αρθρογράφοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρειαζόμαστε γέφυρες και όχι λαιμητόμους!

10 views0 comments

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα