• shadiari

Μια "μικρή" Ελλάδα πέρα από τον Ατλαντικό!

από τον μαθητή Παντελή Κάβουρα, Β1’ ΛΤο Tarpon Springs είναι μια κωμόπολη στην πολιτεία Florida των ΗΠΑ. Η πόλη δημιουργήθηκε από Έλληνες σφουγγαράδες που μετανάστευσαν εκεί στα τέλη του 19ουαιώνα. Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής ήταν Υδραίοι και Αιγινήτες και αργότερα εγκαταστάθηκαν και νησιώτες από τα Δωδεκάνησα.


Η περιοχή έχει το μεγαλύτερο ποσοστό Ελληνοαμερικανών στον κόσμο. Η οικονομία του οικισμού στηρίζεται κυρίως στην αλιεία και στην σπογγαλιεία, ενώ η πλειοψηφία των κατοίκων ανήκουν στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτή η κοιτίδα του ελληνισμού στις ΗΠΑ αποτελεί την μεγαλύτερη σε πυκνότητα παροικία του ελληνισμού. Είναι ένα φαινόμενο εντυπωσιακό, μια συνηθισμένη ελληνική παραθαλάσσια κωμόπολη λίγο μακρύτερα από τα όρια που είναι συνυφασμένη η πατρίδα μας.


Αίσθηση προκαλεί η συνοχή και η διατήρηση της παράδοσης με τρόπο παρωχημένο για την σύγχρονη πραγματικότητα του εγχώριου ελληνισμού. Η σχολαστική τήρηση των εθίμων όμως, δεν αποτελεί δείγμα παλαιάς νοοτροπίας αλλά μιας σύνδεσης. Όταν εμείς σταματήσαμε σε βάθη αιώνων να τηρούμε κάποια έθιμα, δεν διαταράχθηκε η σχέση μας με την εθνική ταυτότητα καθώς αυτά είχαν δημιουργηθεί ώστε να εναρμονίζονται με την ζωή στις κλειστές τοπικές κοινότητες και με ανάλογη παραμετροποίηση σύμφωνα με την ιστορία και την τοποθεσία.

Με την αστικοποίηση τα περισσότερα έθιμα έσβησαν και διατηρήσαμε μόνο μερικά που είναι στενά συνυφασμένα με μεγάλες γιορτές και στιγμές της ζωής μας και αποτελούν ορόσημα στη διάρκεια του χρόνου προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες ζωής. Όμως ο απόδημος ελληνισμός δεν έχει την φυσική σύνδεση που απολαμβάνουμε εμείς με την Ελλάδα. Εμείς δεν χρειαζόμαστε να την θυμόμαστε, ζούμε σε αυτήν, κάτω από τον γαλανό ουρανό της, την γη της. Ακούμε καθημερινά τις εξελίξεις της και ζούμε τις στιγμές της. Όμως στην άλλη άκρη του Ατλαντικού δεν υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες, εκεί η Ελλάδα δεν είναι στην επικαιρότητα και δεν είναι καν ανάμνηση καθώς οι κάτοικοι είναι απόγονοι Ελλήνων χωρίς να έχουν ποτέ επισκεφτεί την χώρα μας. Ο μοναδικός τρόπος να κρατήσουν επαφή είναι μέσω της παράδοσης, η δημιουργία μιας πόλης που μοιάζει με την μητρόπολή τους. Έχει εκκλησία ορθόδοξη, λιμανάκι με ξύλινες ψαρόβαρκες και βρέχεται από θάλασσα. Μια θάλασσα που δεν είναι δική μας, δεν μεταφέρει την ιστορία μας. Συμβολίζει όμως, την ίδρυση της πόλης, την δίοδο που τους απόκοψε από την Ελλάδα και την ακολούθησαν φτάνοντας στην Αμερική, αυτή την ενώνει με τη χώρα, αυτή τη χωρίζει.


Η Αμερική δεν αφομοίωσε τους Έλληνες, τους φιλοξενεί, τους προσφέρει μια ηλιόλουστη τοποθεσία με μια απέραντη θάλασσα που πλημμυρίζει από σφουγγάρια και ψάρια, πηγές τροφής και χρημάτων που δεν είχε οι πατρίδα να προσφέρει. Η Αμερική είναι ήπειρος που συνθέτει τις πολύχρωμες εθνικές παραδόσεις σε ένα νέο σύνολο πολυπολιτισμικό. Όμως αυτό δεν συμβαίνει στο Τάρπον Σπρίνγκς. Εδώ δεν συναντάται πολυπολιτισμικότητα, αλλά το αντίθετο. Η ελληνική κοινότητα για να διατηρήσει την ομοιογένειά της και να μην εξελιχθούν σε σποραδικά άτομα με Ελληνικά επώνυμα και μια ιστορία προς αφήγηση. Στράφηκε στην συσπείρωση, κλείστηκε στον εαυτό της, αναπτύχθηκε εσωτερικά και λειτούργησε κλειστά. Έτσι παρέμεινε ελληνική, σε ιδέες, ήθος, παράδοση.

Όλοι σχεδόν είναι Έλληνες και δεν είναι μετανάστες. Ζουν στην πόλη τους που είναι ελληνική εκτός τον γεωγραφικών και πολιτικών ορίων της Ελλάδας, αλλά εντός της εθνικής της ταυτότητας, όχι ατομικά αλλά συλλογικά. Για αυτό δε μιλάμε για Έλληνες κατοίκους στο εξωτερικό αλλά για μια ελληνική κοινότητα λίγο μακρύτερα. Εκεί όπου οι κάτοικοι δεν θα γνωρίσουν μάλλον πότε την χώρα της καταγωγής τους και η γνώση της ελληνικής θα είναι περιορισμένη σε εκφράσεις και ονόματα, όμως θα είναι Έλληνες δεν θα είναι στα ξένα..96 views0 comments

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα