• Παναγιώτης Γεωργίου

Περί ισότητας φύλων..

από τις μαθήτριες Θέκλα Μπάρδη Α3’ Λ, Μαρία Δακτυλίδη Α4’ Λ και Ειρήνη Γεωργιάδου Α3’ Λ

Σύντομη εργασία στο πλαίσιο του μαθήματος «Ευρωπαϊκός Πολιτισμός» με αφορμή το θέμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Υπεύθυνη καθηγήτρια Σπ. Χαδιάρη, φιλόλογος.
   Ας παρατηρήσουμε αυτή τη χαρακτηριστική εικόνα.. Δύο ανθρώπινες φιγούρες, ένας άντρας και μία γυναίκα, πάνω σε μία ζυγαριά. Η ζυγαριά δε γέρνει προς τη μια ή την άλλη πλευρά, αλλά και τα δύο της άκρα, άνδρας και γυναίκα, παραμένουν σε ισορροπία γεγονός που αποτυπώνει την ισότητα των δύο φύλων. Έπρεπε να δοθούν πολλοί αγώνες και να περάσουν χιλιάδες χρόνια για την εδραίωση της δημοκρατίας και την κατάκτηση της ισότητας και της δικαιοσύνης. Έτσι, φτάνουμε στη σύγχρονη εποχή να μιλάμε για ισότητα ανδρών- γυναικών στην εκπαίδευση, στον επαγγελματικό στίβο και γενικότερα στη ζωή.

   Αν λάβουμε υπόψη μας ότι τα παλαιότερα χρόνια οι  γυναίκες δεν είχαν ούτε το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου ούτε μπορούσαν να εργασθούν ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας, αντιλαμβανόμαστε τη δύναμη αυτού του δικαιώματος. Η υποδεέστερη θέση της γυναίκας αποτυπώνεται διαχρονικά σε δημιουργήματα της ελληνικής γραμματείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στη Ν. Λογοτεχνία αποτελεί η παράλογη  «Του νεκρού αδερφού». Η Αρετή, η οποία είναι η μονάκριβη κόρη της οικογένειας, δεν έχει κανένα λόγο για το προξενιό της, για το γάμο της αποφάσισαν άλλοι, τα αδέρφια της  και η μητέρα της. Ακόμα, στο ακριτικό τραγούδι «Η αρπαγή της γυναίκας του Διγενή» παρουσιάζεται φανερά  η υποβαθμισμένη θέση της γυναίκας, εφόσον η γυναίκα ήταν αντικείμενο αρπαγής όποιου επιθυμούσε να την κάνει κτήμα της..

Συμπερασματικά, καθώς τα χρόνια περνούν και τα στερεότυπα και οι παγιωμένες αντιλήψεις τείνουν να υποχωρούν, κατοχυρώνονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία είναι αναφαίρετα και πρέπει να ασκούνται από όλους τους ανθρώπους. Ωστόσο, το ερώτημα είναι αν και κατά πόσο όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ασκούν τα δικαιώματα αυτά..

Αρχισυντάκτες: Κάβουρας Παντελής (για Α'Λυκείου), Γεωργίου Μαριάννα, Σοφία Βάγια (για Β' Λυκείου)  

 

Συντακτική επιτροπή: Μαραγκού Δυοβουνιώτου Αριστέα-Ιωάννα, Γεωργίου Παναγιώτης, Κογκαλίδης Άγγελος, Μπαμπίχα-Νίνου Ηλέκτρα, Λαγουδάκη Μαριλένα.

 

Υπ.καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη

Μαθητική Εφημερίδα, © 2016-18, Εκπαιδευτήρια Δούκα, Powered by Βασίλης Οικονόμου