• shadiari

Πόσα γνωρίζουμε για τις αμβλώσεις;

από τις μαθήτριες Αθηνά Κάρκα, Ελεάνα Κοντογιάννη, Ευτυχία Παρασύρη, Α’4 ΛΤι είναι οι εκτρώσεις ή αμβλώσεις ;

Έκτρωση ή άμβλωση είναι ο τερματισμός της εγκυμοσύνης με την αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων εμβρύων από την μήτρα πριν γίνει το έμβρυο βιώσιμο έξω από την μήτρα. Υπάρχουν αρκετοί ορισμοί για την έκτρωση που αντανακλούν διαφορετικές πολιτιστικές, κοινωνικές ή επιστημονικές απόψεις. Όταν ο τερματισμός της κύησης γίνεται χωρίς πρόθεση ή πρόκληση, ονομάζεται «αποβολή». Όταν ο τερματισμός γίνεται με πρόθεση και πρόκληση, λέγεται άμβλωση. Εάν ο τερματισμός της εγκυμοσύνης πραγματοποιηθεί όταν το έμβρυο μπορεί να επιβιώσει στο εξωτερικό περιβάλλον, ονομάζεται «καθυστερημένος τερματισμός εγκυμοσύνης».


Ποια είναι η ψυχολογία της γυναίκας μετά την άμβλωση;

Αν παραμείνει κανείς σε ένα θάλαμο αναμονής χειρουργείου εκτρώσεων, θα δει στις αντιδράσεις των γυναικών σημάδια που μαρτυρούν τον βαθύ εσωτερικό τους πόνο. Οι αντιδράσεις αυτές μοιράζονται ανάμεσα στο θυμό και τη θλίψη. Έτσι, όπως αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία, κάποιες γυναίκες θα εκδηλώσουν άρνηση, (αμυντικός μηχανισμός που στηρίζεται στο συναίσθημα του θυμού), ενώ κάποιες άλλες θα αποχαιρετούν σπαρακτικά το αγέννητο παιδί τους εκδηλώνοντας τη θλίψη τους. Οι μεν γυναίκες με άρνηση λένε στον εαυτό τους « ...θα περάσει, δεν θα το σκέφτομαι, δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς..», οι δε γυναίκες με θλίψη λένε στο αγέννητο μωρό τους«...η μαμά δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, εύχομαι να μπορούσες να γεννηθείς...»

Η ώρα της έκτρωσης, ως το σημείο μηδέν, θα τραυματίσει τον εσωτερικό τους κόσμο και τα σημάδια του τραύματος θα είναι εμφανή στο σώμα, στα συναισθήματα και στη συμπεριφορά τους. Σημάδια όμως, που δυστυχώς περνούν απαρατήρητα στους πολλούς (ιδιαίτερα στον ψυχικό τομέα), ακόμα και στις ίδιες που θα ψάξουν να βρουν άλλες αιτίες για αυτά, όπως κάνουν συνήθως τα άτομα με ενοχές που δε θέλουν να αντιμετωπίσουν. Τα ψυχικά σημάδια της έκτρωσης είναι πιο πολύπλοκα και ακολουθούν δρομολόγια που θυμίζουν πένθος. Ενώ το συναίσθημα είναι αυτό της ανακούφισης, δυστυχώς ακολουθείται από ένα «συναισθηματικό μούδιασμα» που είναι βασικό χαρακτηριστικό πένθους, το οποίο στις οκτώ εβδομάδες από την έκτρωση ακολουθείται από συμπτώματα διαταραχής ύπνου, διατροφής, κ.α. Πολλές από τις γυναίκες βιώνουν ένα δυσκολότερο στάδιο. Αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης, όπως έλλειψη ενδιαφέροντος για ζωή, ατονία, εκρήξεις θυμού και κλάματος χωρίς εμφανή εξωτερικό λόγο. Μερικές εκδηλώνουν και αυτοκτονικό ιδεασμό.


Ποια η ψυχολογία άντρα (αν υπάρχει) μετά την άμβλωση;

Η κατάθλιψη μετά από μια αποβολή δεν επηρεάζει μόνο τις γυναίκες που έχουν βιώσει την απώλεια της εγκυμοσύνης. Οι μελέτες δείχνουν ότι, ένας σημαντικός αριθμός ανδρών βιώνει κατάθλιψη μετά από την αποβολή. Επίσης έχει βρεθεί ότι οι άνδρες τείνουν να αναρρώνουν από την κατάθλιψη πιο γρήγορα, από τις γυναίκες, μετά από μια αποβολή.


Τα έμβρυα νιώθουν πόνο κατά τη διάρκεια της άμβλωσης ;

Η ανθρώπινη ζωή ξεκινά από την σύλληψη. Μέχρι τον 3ο μήνα της ζωής τους τα έμβρυα δε νιώθουν πόνο. Τα εμβρυϊκά νευρικά κύτταρα μπορούν να αντιδράσουν στο τραύμα, αλλά η αίσθηση του πόνου οφείλεται στο νεοφλοιό, ο οποίος σχηματίζεται μετά τον 3ο μήνα. Τα έμβρυα αρχίζουν να αναπτύσσουν έναν υποτυπώδη εγκέφαλο στις 7 εβδομάδες, αλλά δεν είναι ικανά να έχουν συνείδηση μέχρι το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και πιθανότατα παραμένουν χωρίς συνείδηση μέχρι και τη γέννηση. Τα έμβρυα δηλαδή και να νεογνά είναι ανίκανα να βιώσουν ή να δημιουργήσουν συναισθήματα.Νομοθεσία


Ασία

Δεν απαγορεύει στις γυναίκες να προβαίνουν στην έκτρωση σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά το επιβάλλει . Η Ασία εφάρμοζε για δεκαετίες την πολιτική του ενός παιδιού, επισήμως για να παλέψει τον υπερπληθυσμό στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το κράτος προέβαινε σε αναγκαστικές εκτρώσεις και στειρώσεις σε όσες γυναίκες δε συμμορφώνονταν με τον νόμο για δεκαετίες. Όσες μάλιστα αναζητούσαν εθελοντικά την άμβλωση, αυτή παρεχόταν δωρεάν.


Ευρώπη

Η Πολωνία δεν επιτρέπει την άμβλωση παρά σε περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας, κινδύνου για τη ζωή της μητέρας ή μη αναστρέψιμης δυσμορφίας του εμβρύου. Στις αρχές του 2018, μία απόπειρα των υπερσυντηρητικών για τον περαιτέρω περιορισμό του δικαιώματος στην άμβλωση προκάλεσε μεγάλες διαδηλώσεις σε ολόκληρη την χώρα. Αντίθετα με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, η άμβλωση είναι παράνομη στην επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας, ακόμη και σε περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας ή δυσμορφίας του εμβρύου. Επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση που η κύηση απειλεί την ζωή της μητέρας. Όσες παρανομούν απειλούνται με ισόβια φυλάκιση.


Αφρική

Σχετική έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα, τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι η Νότια Αφρική έχει ένα από τα πιο προοδευτικά νομικά πλαίσια σε ό,τι αφορά τις αμβλώσεις, πολλές γυναίκες και κορίτσια- ειδικά εκείνες και εκείνα που προέρχονται από τις πιο φτωχές και περιθωριοποιημένες κοινότητες- αγωνίζονται για να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες οι οποίες διασφαλίζουν ασφαλείς αμβλώσεις. Ένα από τα βασικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν είναι η αποτυχία της κυβέρνησης να ρυθμίσει την πρακτική της «άρνησης για λόγους συνείδησης» μέσω της οποίας οι γιατροί μπορούν να αρνηθούν την άμβλωση.


Αμερική

Η νέα ρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας πολλών αμερικανικών Πολιτειών όπου κυβερνούν Ρεπουμπλικάνοι ,να αναγκάσουν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να επανεξετάσει το δικαίωμα στην άμβλωση. Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ άλλωστε έχει πολλάκις και με κάθε τρόπο προσπαθήσει να παρεμποδίσει κάθε διαδικασία που σχετίζεται με την επιλογή της άμβλωσης. Την περασμένη χρονιά τέτοια εποχή και ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να σταματήσει τη χρηματοδότηση με ομοσπονδιακούς πόρους των γυναικολογικών κλινικών που επιτρέπουν στις εγκαταστάσεις τους την πραγματοποίηση των αμβλώσεων.

Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες ανά τον πλανήτη διαδηλώνουν ντυμένες στα μαύρα, απεργούν και αρνούνται τους καθημερινούς κοινωνικούς τους ρόλους για να πείσουν πως η άμβλωση είναι επιλογή τους και πως αν για παράδειγμα έχουν πέσει θύματα βιασμού, έχουν κάθε δικαίωμα να διακόψουν την κύηση.


Τι λέει η Αγία Γραφή για την άμβλωση;

Η Αγία Γραφή δεν αναφέρει συγκεκριμένα το θέμα της έκτρωσης. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές διδασκαλίες στην Αγία Γραφή που κάνουν ξεκάθαρη την άποψη του Θεού για την έκτρωση. Στον Ιερεμία 1:5 μας λέει ότι ο Θεός μάς γνωρίζει πριν μας πλάσει στην κοιλιά της μάνας μας. Στον Ψαλμό 139:13-16 διαβάζουμε για τον ενεργό ρόλο του Θεού στη δημιουργία και τον σχηματισμό μας στην κοιλιά. Στην Έξοδο 21:22-25 επιβάλλεται η ίδια τιμωρία σε κάποιον που θα προκαλέσει το θάνατο ενός εμβρύου με την τιμωρία κάποιου που διαπράττει φόνο. Αυτό δηλώνει ξεκάθαρα ότι ο Θεός θεωρεί ένα έμβρυο ότι είναι μια ανθρώπινη ύπαρξη, όπως ένας ενήλικας. Για τους Χριστιανούς, η έκτρωση δεν είναι θέμα δικαιώματος της γυναίκας να επιλέξει. Είναι θέμα ζωής ή θανάτου μιας ανθρώπινης ύπαρξης που φτιάχτηκε κατά την εικόνα του Θεού. Το πρώτο επιχείρημα που εγείρεται πάντα ενάντια στη θέση των Χριστιανών για την έκτρωση είναι, «Τι γίνεται στις περιπτώσεις βιασμών και/ή αιμομιξίας;» Όσο τρομερό κι αν είναι να μείνεις έγκυος από βιασμό και/ή αιμομιξία, είναι αυτό δικαιολογία για το φόνο ενός εμβρύου; Δυο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό. Το παιδί που είναι αποτέλεσμα βιασμού και/ή αιμομιξίας μπορεί να δοθεί για υιοθεσία σε μια καλή οικογένεια που δεν μπορεί να κάνει δικά της παιδιά- ή το παιδί μπορεί να ανατραφεί από τη μητέρα. Αλλά, το παιδί δεν μπορεί να τιμωρηθεί για τις κακές πράξεις του πατέρα του.


Ποια είναι η θέση της Εκκλησίας γενικότερα;

Όλες οι θρησκείες δεν επικροτούν την άμβλωση. Η θέση της Ορθοδόξου Χριστιανικής Εκκλησίας διατυπώνεται στην εγκύκλιο της 14/10/1937. Η ζωή δεν ανήκει στον επίγειο πατέρα ή μητέρα, αλλά στον Θεό. Ρητή η εντολή του Θεού «Ου φονεύσεις».

Η έκτρωση είναι φόνος. Οι σύζυγοι γίνονται παιδοκτόνοι αντί να είναι γονείς, διότι υπηρετούν τη φθορά και τον θάνατο αντί να δίνουν ζωή.

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα