• shadiari

ΡΙΑΛΙΤΙ ΣΟΟΥΣ: ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗ;

από τη μαθήτρια Έμια Πολίτη, Β΄2 Λ. Υπεύθυνη καθηγήτρια Μαρία Παπαναστασίου, φιλόλογος.

Τα τελευταία χρόνια, με την αναβάθμιση της τηλεόρασης σε ένα από τα κυριότερα ενημερωτικά και- κυρίως- ψυχαγωγικά μέσα, εμφανίζονται συνεχώς νέα θεάματα με θέμα τον ανθρώπινο πόνο, τις αδικίες της ζωής και την εξαθλίωση των ατόμων, στα οποία οι εκάστοτε παρουσιαστές προβάλλονται ως «Μεσσίες». Το φαινόμενο της συνεχούς αύξησης τέτοιων θεαμάτων είναι άξιο προβληματισμού υπό τους άξονες της αιτίας της υψηλής τους θεαματικότητας, των επιπτώσεων που μπορούν να επιφέρουν και των τρόπων περιορισμού τους.

Οι εκπομπές αυτές παρακολουθούνται από μια μεγάλη μερίδα ατόμων για ποικίλους λόγους. Καταρχάς, βλέποντας τέτοιες εκπομπές οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι τα ζητήματα που τους προβληματίζουν στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρά, σε σχέση με αυτά άλλων ανθρώπων. Η συνειδητοποίηση αυτή, κάνει τους τηλεθεατές να αισθάνονται προνομιούχοι και τυχεροί. Επιπλέον, τα άτομα που παρακολουθούν τις συγκεκριμένες προβολές, βλέποντας τους παρουσιαστές ως ήρωες που φροντίζουν για τον περιορισμό του ανθρώπινου πόνου, νιώθουν ασφαλείς και προστατευμένοι από τις αδικίες της ζωής. Τέλος, οι θεατές των προαναφερθέντων προγραμμάτων αισθάνονται ότι, παρακολουθώντας τα, συμμετέχουν στην καταπολέμηση των ανθρώπινων προβλημάτων, αφού με αυτόν τον τρόπο «στηρίζουν» τους παραγωγούς - ήρωες.

Η υψηλή τηλεθέαση των «ριάλιτι σόους», ωστόσο, έχει οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό τους, πράγμα το οποίο μπορεί να επιφέρει πολλές συνέπειες στον πολιτισμό και στο ήθος μας. Πρωταρχικά, οι πολίτες εφησυχάζουν θεωρώντας ότι τα κοινωνικά προβλήματα επιλύονται από ορισμένους τηλεπαρουσιαστές και τηλεοπτικούς παραγωγούς, με αποτέλεσμα να μην διεκδικούν από την πολιτεία να δοθεί σε αυτά μια ουσιαστική λύση. Επιπροσθέτως, τα άτομα που βρέθηκαν στην θέση να απευθυνθούν σε μια τηλεοπτική παραγωγή ελπίζοντας στην λύση των προβλημάτων που τους ταλανίζουν ή αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, συχνά γίνονται αντικείμενα χλευασμού των τηλεθεατών ή ακόμη και των παρουσιαστών των εκπομπών. Τέλος, η χαύνωση των θεατών αυτών των προγραμμάτων, η απομάκρυνσή τους από μείζονα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα και κατά συνέπεια η χειραγώγησή τους, είναι ένας ακόμη κίνδυνος των «ριάλιτι σόους».

Ωστόσο, ο εντοπισμός των αρνητικών συνεπειών μίας κατάστασης είναι ανώφελος, αν δεν ακολουθείται από τους τρόπους περιορισμού της, οι οποίοι στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουν να κάνουν με την παίδευση του κοινού και την τόνωση της δεοντολογίας των τηλεοπτικών παραγωγών. Το κοινό, μέσω της παιδείας θα αποκτήσει κριτική σκέψη με αποτέλεσμα να μην μένει παθητικός θεατής των κοινωνικών προβλημάτων, αλλά να φροντίζει ενεργά για την ουσιαστική επίλυσή τους. Έτσι, η θεαματικότητα των εκπομπών που προσφέρουν λύσεις σαν «από μηχανής θεοί» θα περιοριστεί και θα σταματήσουν να προβάλλονται. Επιπλέον, οι τηλεοπτικοί παραγωγοί ακολουθώντας τις προσταγές της επαγγελματικής δεοντολογίας, θα σταματήσουν να εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία με σκοπό να αποκτήσουν χρήματα.

Συμπερασματικά, τα συνεχώς αυξανόμενα θεάματα που «δίνουν λύσεις» στον ανθρώπινο πόνο έχουν υψηλή θεαματικότητα λόγω του ότι βασίζονται σε διάφορες εσωτερικές ανάγκες των θεατών. Ωστόσο, επιφέρουν πολύ σοβαρές κοινωνικές συνέπειες γι’ αυτό και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τα εφόδια της παιδείας και την εφαρμογή των κανόνων της επαγγελματικής δεοντολογίας.

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα