Σκέψεις.. πάνω στη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη


από τη μαθήτρια Ναταλία Σεργουλοπούλου, Α3’ Λ

Σύντομη ερευνητική εργασία στο πλαίσιο του μαθήματος «Ν. Λογοτεχνία Α’ Λυκείου». Υπεύθυνη καθηγήτρια Σπ. Χαδιάρη, Φιλόλογος.Η ιδέα που διακατέχει τη Φραγκογιαννού, καθώς «ψιλώνει» ο νους της, όπως και οι πράξεις της, τα αποτρόπαια εγκλήματα τα οποία διαπράττει, έρχονται σε αντίθεση με τις θρησκευτικές και ηθικές της αντιλήψεις. Πώς η Φραγκογιαννού γεφυρώνει μέσα της αυτό το χάσμα;

Η Φραγκογιαννού είναι μια γυναίκα με βαθιά πίστη στο Θεό, αφιερωμένη στη θρησκεία και στην οικογένεια .Είναι, λοιπόν, άξιο απορίας πώς γίνεται μια θρησκευόμενη γυναίκα να εκδηλώσει τέτοια εγκληματική συμπεριφορά. Για να κατανοήσουμε αυτήν την αντίθεση, θα πρέπει να υπολογίσουμε τα βάσανα της γυναίκας και τις αρνητικές εμπειρίες που έχει βιώσει ως θηλυκό καθόλη τη διάρκεια της ζωής της. Όπως καταριέται τη δική της μοίρα, έτσι θεωρούσε κατάρα την μοίρα κάθε θηλυκού. Μέσα στον παραλογισμό της και το ψυχοπαθολογικό της πρόβλημα λογαριάζει τα εγκλήματά της ως θεϊκές πράξεις καθοδηγούμενες από το χέρι του Θεού, με απώτερο σκοπό το καλό αλλά και την κάθαρση της κοινωνίας.

Η Φραγκογιαννου λειτουργεί αυτοδικαίως, με τις  πράξεις της νιώθει ότι αποδίδει δικαιοσύνη στην κοινωνία καθώς την απαλλάσσει από τα θηλυκά και τους προσφέρει αιώνια λύτρωση από τα μελλοντικά τους βάσανα. Από την άλλη, οι ενοχές της για τις απεχθείς πράξεις της θα την οδηγήσουν να αναζητήσει ένα θεϊκό σημάδι έτσι ώστε να επικυρώσει τα εγκλήματά της. Τέλος, η συμπωματική εμφάνιση των κοριτσιών του Γιάννη Περιβολά,  θα της δώσει το έναυσμα να συνεχίσει τα εγκλήματά της.. μέχρι να επέλθει το τραγικό τέλος της..

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα