• shadiari

Στον μαγικό κόσμο των Σκουόφς.. με την Κατερίνα Βουτσά.

Updated: Dec 2, 2020

Υπεύθυνοι συνέντευξης οι μαθητές: Παντελής Κάβουρας (ΛΒ1) και Αριάννα Μαραγκού- Δυοβουνιώτου (ΛΒ1)


Η Κατερίνα Βουτσά είναι μαθήτρια του τμήματος Γ1' Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα.
Κατερίνα μας, η εξωτερίκευση των ιδεών και των συναισθημάτων σου μέσω του βιβλίου σου και κατ΄ επέκταση το όλο εγχείρημα της συγγραφής και της έκδοσης του δικού σου βιβλίου- δεδομένου και του νεαρού της ηλικίας σου και των απαιτήσεων που ενέχει μία τέτοια κίνηση- μας ενέπνευσε ιδιαίτερα και στάθηκε η αφορμή γι΄ αυτή τη συνέντευξη. Με μεγάλη χαρά θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τις εμπειρίες και τα βιώματα που σε οδήγησαν σε αυτή την δημιουργική αναζήτηση και θα εστιάσουμε στο βιβλίο σου.. ένα βιβλίο που προσεγγίζει πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα υπέροχο ανάγνωσμα για παιδιά κάθε ηλικίας.

- Πώς ξεκίνησες να γράφεις; Τι σε ενέπνευσε στη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου;


Αρχικά ξεκίνησα να γράφω το συγκεκριμένο βιβλίο στη β΄ γυμνασίου, όπου ήταν μία δύσκολη χρονιά για μένα καθώς από την α΄ γυμνασίου τα μαθήματα είχαν ήδη δυσκολέψει και μόλις είχα μάθει πως είχα δυσλεξία. Έτσι έπρεπε να ξεκινήσω να διαβάζω διαφορετικά, να εξετάζομαι διαφορετικά, οπότε η συγγραφή του βιβλίου αυτού ήταν ένας τρόπος να ξεφεύγω από αυτήν την πρωτόγνωρη καθημερινότητα ... και κάπως έτσι ξεκίνησα να γράφω ... Πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν όλα τα βιβλία που κατά καιρούς είχα διαβάσει, καθώς και ταινίες που είχα δει.


- Ποιοι σε βοήθησαν στη συγγραφική σου προσπάθεια;


Φυσικά στάθηκε δίπλα μου από την πρώτη μέρα όλη μου η οικογένεια και οι φίλοι μου, οι οποίοι με παρότρυναν να ξεκινήσω να αποτυπώνω τις σκέψεις μου και τις ιδέες μου στο χαρτί και αργότερα, όταν αυτές απέκτησαν μορφή, να τις ψηφιοποιήσω. Πραγματικά είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα να νιώθεις πως έχεις την υποστήριξη των δικών σου ανθρώπων.


- Πόσο διάστημα διήρκησε η συγγραφή του βιβλίου σου;


Ήταν πράγματι μία τεράστια διαδικασία και πολύ χρονοβόρα, καθώς η συγγραφή δεν έχει όρια και χρονοδιάγραμμα. Δεν μπορείς να πεις «θα τελειώσω ένα βιβλίο την Παρασκευή» και πραγματικά έτσι να γίνει.. Χρειάζεται έμπνευση την οποία μπορεί κανείς να αποκτήσει ακόμα και στις πιο περίεργες στιγμές της μέρας. Το βιβλίο το ολοκλήρωσα τρία χρόνια αργότερα, όταν πλέον φοιτούσα στην α΄ λυκείου. Όμως, σε κάθε περίπτωση, το να γράψεις ένα βιβλίο είναι μία διαδικασία δύσκολη αλλά εφικτή!


- Φανταζόμαστε πως έχεις διαβάσει αρκετά λογοτεχνικά βιβλία. Σε βοήθησαν να εμπνευστείς τη συγγραφή του δικού σου βιβλίου και να εισέλθεις έτσι, στον μαγευτικό κόσμο της λογοτεχνίας;


Βεβαίως, διάβαζα πολύ από μικρή ηλικία και αυτό με βοήθησε αρκετά. Ωστόσο τις ιδέες για το βιβλίο μου, τις συνέλαβα τόσο από τις ταινίες που έχω δει, όσο και λαμβάνοντας υπόψιν μου όλα τα ερεθίσματα από την καθημερινότητα και την κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε. Όταν ήμουν μικρή, μου άρεσε να γράφω σενάρια, τα οποία και έπαιζα με τα ξαδέρφια μου. Από τότε, λοιπόν, είχα το «μικρόβιο» της συγγραφής, το οποίο, όμως, ανακάλυψα μετέπειτα, όταν και αποφάσισα να το αξιοποιήσω.


- Ποιο είναι το αγαπημένο σου Σκουόφς και γιατί;

Πολύ ωραία ερώτηση! Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να ξεχωρίσω έναν από όλους τους χαρακτήρες ωστόσο η Κλάρμιν με αγγίζει περισσότερο συναισθηματικά, καθώς παρόλο που είναι από τους πιο μικρούς χαρακτήρες ηλικιακά και φαινομενικά αδύναμη, κατέχει μοναδικές μαγικές ικανότητες τις οποίες ανακαλύπτει ξαφνικά. Επιπλέον, τα υπόλοιπα Σκουόφς δεν αναγνωρίζουν τις δυνατότητες της Κλάρμιν κάτι που δεν την καταρρακώνει, αλλά μάλιστα την πεισμώνει να τους αποδείξει την αξία της.


- Θα συνεχίσεις να γράφεις;


Πιστεύω πως δε θα σταματήσω να γράφω, γιατί θεωρώ πως όταν κάποιος ξεκινάει να γράφει και να εκφράζεται με αυτό τον τρόπο σίγουρα θα θέλει να το συνεχίσει και στο υπόλοιπο της ζωής του...


- Έχεις σκεφτεί μετά το τέλος του πρώτου σου βιβλίου, να γράψεις κάποια συνέχεια για τα Σκουόφς;


Είναι μια ερώτηση που έχω δεχθεί και από τον εκδοτικό οίκο που εξέδωσε το βιβλίο μου, τις Μικρογραφίες. Πιστεύω πως δεν θα μπορούσα να ξαναμπώ στην λογική να συνεχίσω την συγκεκριμένη πλοκή, καθώς όταν την έγραψα βρισκόμουν σε μία άλλη φάση της ζωής μου, αφού ήμουν μικρότερη ηλικιακά. Πλέον είμαι έτοιμη να ξεκινήσω κάτι τελείως διαφορετικό με άλλους χαρακτήρες, υπόθεση και νόημα.

- Θα ήθελες να εξελίξεις ακόμα περισσότερο στο μέλλον το λογοτεχνικό σου δρόμο που με ιδιαίτερη επιτυχία χαράσσεις, τόσο με παιδικές ιστορίες όσο και με ιστορίες που απευθύνονται σε μεγαλύτερο ηλικιακά κοινό;


Σίγουρα θα ήθελα! Ποιος ξέρει! Μπορεί ήδη να γράφω κάτι εντελώς διαφορετικό από το πρώτο μου βιβλίο. Πιστεύω πως όταν μεγαλώνει ο συγγραφέας, η σκέψη του ωριμάζει, γράφει διαφορετικά από όταν ήταν μικρός, καθώς αποκτά περισσότερες εμπειρίες, βιώματα και ερεθίσματα. Έτσι κι εγώ, όπως δημιούργησα τα Σκουόφς στη β΄ γυμνασίου, τώρα σε αυτή την περίοδο της ζωής μου προσανατολίζομαι σε κάτι διαφορετικό...


-Με τι σκέφτεσαι να ασχοληθείς επαγγελματικά;


Ο χώρος του θεάματος και της σκηνοθεσίας είναι μια μεγάλη μου αγάπη, έτσι θα ήθελα να επεκτείνω το ενδιαφέρον μου σε αυτό και σε επαγγελματικό επίπεδο. Συγκεκριμένα σκοπεύω να παρακολουθήσω θεατρικές σπουδές και να εξειδικευτώ στον τομέα της σκηνοθεσίας. Ωστόσο, παράλληλα με αυτό, φυσικά θα συνεχίσω τη συγγραφή καθώς είναι κάτι που με εκφράζει...


-Πώς νιώθεις όταν γράφεις; Τι αισθάνεσαι;

Η αλήθεια είναι πως μπορώ να γράφω για ώρες.. .

Σε αντίθεση με την απαραίτητη καθημερινή μελέτη για τις σχολικές υποχρεώσεις, η οποία είναι πολύ κουραστική, ο χρόνος που αφιερώνω για τη συγγραφή του βιβλίου με ξεκουράζει και με ευχαριστεί!

Όταν γράφω ξεχνιέμαι.. μπαίνω σ' έναν τελείως διαφορετικό κόσμο, έναν κόσμο απαλλαγμένο από το άγχος και την αγωνία της καθημερινότητας... ζω μια περιπέτεια, δίνομαι ολοκληρωτικά σε αυτό, χωρίς να με αποσπά τίποτα και συνδέομαι με τους χαρακτήρες μου. Και, όντως, αυτό είναι ένα μαγικό συναίσθημα!

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας μεταφέρω μία πρόσφατη, πολύ όμορφη εμπειρία που έζησα, όταν συζήτησα για το βιβλίο αυτό με τα παιδιά της α΄ γυμνασίου του σχολείου μας, και μάλιστα μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση πόσα παιδιά ενδιαφέρθηκαν για τη συγγραφή και μάλιστα, όπως μου είπαν, κάποια έχουν ήδη ξεκινήσει να δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες.

-Θυμάσαι κάποια ερώτηση που ξεχώρισες από τη συζήτηση σου με τα παιδιά;


Ναι φυσικά! Η ερώτηση ήταν η εξής: «Εφόσον έχεις δυσλεξία πώς κατάφερες να επιμεληθείς το κείμενό σου τόσο ορθογραφικά όσο και συντακτικά;» Τους απάντησα πως αρχικά την ιστορία μου την έγγραφα σε ένα τετράδιο, χωρίς -εννοείται- να είχα φανταστεί τι θα μπορούσε να επακολουθήσει. Ξεκίνησα, έτσι, να το διαβάζω στους δικούς μου, οι οποίοι και με ενθάρρυναν να συνεχίσω να γράφω και με προέτρεψαν -μιας και το κείμενό μου είχε μεγαλώσει σε έκταση- να το μεταφέρω σε ψηφιακή μορφή.

Έπειτα, ζήτησα τη γνώμη της επιμελήτριας του βιβλίου μου, η οποία το βρήκε πολύ ενδιαφέρον και με ενθάρρυνε να το ολοκληρώσω. Όταν συνέβη αυτό, ήμασταν σε διαρκή επικοινωνία, ανταλλάσσοντας σε επόμενη φάση πολλά e-mails που περιελάμβαναν το αρχικό κείμενο με τις κατάλληλες, κάθε φορά διορθώσεις.

Το τελικό στάδιο ήταν να προωθήσω το κείμενο σε ανθρώπους του χώρου καθώς και σε συμμαθητές του μικρού μου αδερφού, προκειμένου να αντιληφθώ την απήχησή του στο αναγνωστικό κοινό στο οποίο αναφέρεται. Το βιβλίο, λοιπόν, πέρασε από πολλούς αναγνώστες με διορθώσεις, πριν εκδοθεί…


-Πώς ένιωσες όταν είδες το δημιούργημά σου ολοκληρωμένο;

Νιώθω ότι ζω σ΄ ένα όνειρο! Ήταν απίστευτο το γεγονός, ότι η παιδική μου δημιουργία, όλα αυτά που έγραψα στην δευτέρα γυμνασίου, έγιναν βιβλίο το οποίο και κράτησα στα χέρια μου. Όταν ήμουν πιο μικρή δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι το βιβλίο μου θα βρίσκεται στις βιτρίνες βιβλιοπωλείων και ίσως ακόμα να μην το έχω συνειδητοποιήσει..


-Το βιβλίο σου ήδη βρίσκεται σε κυκλοφορία. Πώς σου φαίνεται η μέχρι τώρα ανταπόκριση του κοινού;

Είμαι πολύ χαρούμενη και ενθουσιασμένη, καθώς έχω δεχθεί πολύ όμορφα, υποστηρικτικά και ενθαρρυντικά σχόλια, κάτι το οποίο δεν περίμενα. Στην αρχή πίστευα πως δεν θα είχε τέτοια απήχηση και εξεπλάγην ευχάριστα με την θετική ανταπόκριση. Οπότε θεωρώ πως έχω κάνει ένα καλό ξεκίνημα!


Ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να μεταδώσεις στους αναγνώστες του βιβλίου; Τι είναι αυτό που θα ήθελες να κρατήσουν από τον μαγικό κόσμο των Σκουόφς;


Στο βιβλίο μου διηγούμαι μία περιπέτεια ξωτικών, των Σκουόφς, που κατά κάποιον τρόπο είναι παιδιά μικρής ηλικίας και συνεργάζονται με σκοπό να σώσουν τον κόσμο τους. Έτσι θέλω να δείξω πως ο καθένας μας με τον τρόπο του, όταν προσπαθεί για κάτι το οποίο θέλει πολύ, με πείσμα και ψυχική δύναμη, μπορεί πραγματικά να το καταφέρει!145 views0 comments

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα