Συνέντευξη της ψυχολόγου κας Τσούτσου Βασιλικής : «Διατροφικές Διαταραχές»

Updated: Jan 15, 2020

Υπεύθυνη συνέντευξης η μαθήτρια Δέσποινα Κώνστα, Α’3 Λ

Με αφορμή ένα πρόβλημα μείζονος σημασίας το οποίο διογκώνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια και γίνεται όλο πιο έντονο, σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, ιδιαίτερα στα νέα παιδιά -το πρόβλημα των Διατροφικών Διαταραχών- αποφάσισα να πάρω συνέντευξη από την κα Τσούτσου Βασιλική, Ψυχολόγο, M Sc Παιδαγωγική Ψυχολογία, η οποία μέσα από την επαγγελματική και ευαισθητοποιημένη, απέναντι στα παιδιά, οπτική της, θα μας ενημερώσει κατάλληλα και θα μας διαφωτίσει σχετικά.Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της ανορεξίας;

Η νευρική ανορεξία εμφανίζεται κυρίως σε άτομο ηλικίας από 10 έως 18 ετών. Η βασική αιτία για την εμφάνισής της είναι η δυσκολία στην διαχείριση των επίπονων συναισθημάτων. Για παράδειγμα ένα άτομο μπορεί να νιώθει έντονο θυμό, άγχος, πόνο, απογοήτευση και θεωρεί ότι μέσω του περιορισμού στην τροφή θα επιλύσει τα προβλήματά του. Τα συναισθήματα αυτά προκύπτουν σε όλους τους ανθρώπους σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Επίσης, η επίδραση των social media συντελεί στην λανθασμένη εικόνα εαυτού, κυρίως στα κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία. Οι φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα την περίοδο της εφηβείας μπορούν να οδηγήσουν το άτομο σε ανορεξία. Πολύ σημαντική βέβαια είναι η εικόνα του εαυτού και η αντίληψη που έχει για αυτήν το άτομο. Έφηβες με χαμηλή αυτοεκτίμηση και λανθασμένη αυτοεικόνα είναι πιθανόν να οδηγηθούν στην ανορεξία. Επομένως, υπάρχει μία γενετική- βιολογική προδιάθεση στην δυσκολία διαχείρησης συναισθημάτων η οποία σε συνδυασμό με πρότυπα χαμηλού βάρους που προωθούνται, και την χαμηλή αυτοεκτίμηση, μπορεί να οδηγήσουν στην ανορεξία.


Ποιες είναι οι επιπτώσεις στον οργανισμό του ανθρώπου;

Οι επιπτώσεις είναι πάρα πολλές καθώς η τροφή είναι η βασική κινητήρια δύναμη για τον οργανισμό. Ενδεικτικά, σε ένα άτομο με νευρική ανορεξία θα παρατηρήσουμε:

- Σημαντική απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα

- Πρησμένοι αδένες

- Αίσθηση κρύου

- Υπόταση, αναιμία

- Αμηνόρροια ή καθυστέρηση έναρξης περιόδου

- Διακυμάνσεις της διάθεσης

- Αϋπνίες

- Βραδυκαρδία, αρρυθμίες, αλλοιώσεις της καρδιάς

- Ελάττωση προσοχής και συγκέντρωσης

- Διάβρωση δοντιών

- Οστεοπενία και οστεοπόρωση (αν βρίσκεται στην εφηβεία μπορεί και να ανασταλεί και η ανάπτυξη κατά ύψος)


Τι μπορεί να γίνει για την πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση των διατροφικών διαταραχών;

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει πληροφόρηση σε όλο τον πληθυσμό σχετικά με τις διαταραχές. Αν ένα άτομο ανησυχεί για την εικόνα του σώματός του, μπορεί να απευθυνθεί σε διατροφολόγο και γυμναστή, ώστε με υγιεινό τρόπο να πετύχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί. Ωστόσο, αν έχουν ήδη ξεκινήσει τα συμπτώματα της ανορεξίας το άτομο πρέπει να ζητήσει βοήθεια από κάποιον που εμπιστεύεται ώστε να το αντιμετωπίσει με την βοήθεια ειδικών.


Ποια είναι η συχνότητα της νόσου και ποιες ομάδες πληθυσμού αφορά;

Η πιο ευάλωτη ομάδα είναι οι γυναίκες (70- 80%) καθώς είναι πιο ευάλωτες στην αποδοχή της εικόνας του σώματός τους. Ωστόσο, δεν υπάρχει περιορισμός στην κοινωνική τάξη, το φύλο και την εθνικότητα. Μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε.


Ποια είναι η έκβαση της νόσου;

Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με όλο το δίκτυο υποστήριξης, το άτομο θα χρειαστεί να νοσηλευτεί ώστε να του δοθεί η απαραίτητη βοήθεια. Χωρίς την τροφή, προκαλούνται προβλήματα σε όλα τα ζωτικά όργανα και έτσι το άτομο αρχίζει και νοσεί και από άλλες παθήσεις. Η χορήγηση βιταμινών, φαρμάκων και κυρίως η ψυχολογική υποστήριξη είναι απαραίτητα.


Η ανορεξία είναι η μόνη σοβαρή διαταραχή;

Οι διατροφικές διαταραχές είναι οι εξής:

· Ανορεξία (Μεγάλη απώλεια βάρους, έντονος φόβος για την αύξηση του βάρους, στρέβλωση του τρόπου με τον οποίο βιώνεται το βάρος ή το σώμα, αμηνόρροια, ή καθυστέρηση έναρξης της περιόδου.)

· Βουλιμία (Επεισόδια υπερφαγίας, αντισταθμιστικές συμπεριφορές όπως εμετοί, καθαρτικά, διουρητικά, μεγάλη έμφαση στην εικόνα του σώματος, κανονικό βάρος.)

· Άτυπη διαταραχή ( Συμπτώματα από την ανορεξία και την βουλιμία.)

· Κλινικό σύνδρομο υπερφαγίας (Επεισόδια υπερφαγίας, χωρίς αντισταθμιστικές συμπεριφορές και περιορισμό στην τροφή.)

Οι περισσότεροι/ες πάσχοντες/ουσες από διαταραχές διατροφής που βρίσκονται σε πολύ μικρή ηλικία πάσχουν από ανορεξία. Προσοχή όμως, πολλά παιδιά περνούν μία φάση όπου παρουσιάζουν δυσκολίες με το φαγητό. Επίσης, αρκετοί/ες έφηβοι μπορεί να κάνουν δίαιτα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πάσχουν από διαταραχή διατροφής.


Οι συμπεριφορές των διατροφικών διαταραχών επικεντρώνονται μόνο στο φαγητό;

Οι συμπεριφορές των διατροφικών διαταραχών δεν επικεντρώνονται μόνο στο φαγητό. Η εξαντλητική άσκηση σε επίπεδο εμμονής είναι μία συμπεριφορά που σχετίζεται με την ανορεξία. Επίσης, η αποφυγή κοινωνικών εκδηλώσεων όπου θα υπάρχει φαγητό είναι μία ακόμα δυσλειτουργική συμπεριφορά. Τέλος, η απόκρυψη γεγονότων σχετικών με το φαγητό λέγοντας ψέματα είναι μία επιπλέον ένδειξη.


Ποια είναι τα συμπτώματα εμφάνισης της ανορεξίας;

Τα συμπτώματα είναι τόσο οργανικά όσο και συμπεριφορικά. Στα οργανικά έχουμε την απώλεια βάρους, την εμφάνιση αναιμίας, την πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος κ.λπ. Στην συμπεριφορά θα παρατηρήσουμε ότι το άτομο επιλέγει πολύ φαρδιά ρούχα να φορέσει, κάνει εμετούς μετά το γεύμα, ασχολείται εμμονικά με την δίαιτα και τις θερμίδες, κάνει εξαντλητική άσκηση, αποφεύγει να είναι σε μέρος με φαγητό και συνήθως θα πει ψέματα σχετικά με το φαγητό.


Από την εμπειρία σας τι πιστεύετε πως κάνει τους ανθρώπους να επιβάλλουν στον εαυτό τους νηστεία μέχρι εξάντλησης;

Κυρίως η ανάγκη ελέγχου μίας κατάστασης και η διάθεση για αυτοτιμωρία. Μέσω της ανορεξίας το άτομο νομίζει ότι κάνοντας κακό στον εαυτό του θα τιμωρήσει τους άλλους. Αυτό ίσως να δίνει δύναμη η οποία θα έπρεπε να πηγάζει από αλλού. Η καλή αυτοεκτίμηση και η εικόνα που έχουν οι σημαντικοί άλλοι για το άτομο, όπως οι γονείς, είναι σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση ή όχι της νόσου.


Ποια είναι η θεραπεία και πως μπορεί να βοηθήσει ένας ψυχολόγος;

Η θεραπεία πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους ψυχολόγους, ψυχιάτρους και διατροφολόγους. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία. Βασική αρχή της θεραπείας είναι η αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης του φαγητού. Το άτομο που δέχεται την θεραπεία είναι ενεργό σε αυτή, καταγράφει με ειλικρίνεια τις ποσότητες φαγητού και έρχεται σε επαφή με τις δυσλειτουργικές σκέψεις που τον οδήγησαν σε αυτήν την ασθένεια. Η συμμετοχή της οικογένειας (οικογενειακή- συστηματική θεραπεία) είναι πολύ χρήσιμη και συνάμα απαραίτητη καθώς αρκετές φορές τα στρεσογόνα ερεθίσματα προέρχονται από εκεί. Ο ψυχολόγος βοηθάει το άτομο να δει τις δυσλειτουργικές σκέψεις που οδηγούν στην δυσλειτουργική συμπεριφορά και με υποστήριξη, εξειδικευμένες τεχνικές και αποδοχή του ατόμου να το οδηγήσει σε έναν πιο λειτουργικό και υγιή τρόπο σκέψης.


Πού μπορεί να απευθυνθεί κάποιος;

- Αιγινήτειο νοσοκομείο: τμήμα διατροφικών διαταραχών

9 views0 comments

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα