Τιμητική αποχώρηση ή παρακμιακή δόξα παραμονής;

από το μαθητή Παντελή Κάβουρα, Α’3 Λ


Να αποχωρείς μετά την ακμή και να ολοκληρώσεις τιμητικά την δοξασμένη καριέρα σου ή να παραμένεις απολαμβάνοντας παρακμιακά μεγαλεία όπου συνεχώς φθείρεσαι. Αυτό το ερώτημα έχει βασανίσει όλους σχεδόν τους μεγάλους ανθρώπους του πνεύματος, της πολιτικής και των τεχνών. Οι περισσότεροι είχαν προσεγγίσει το θέμα διαφορετικά και έχουν δώσει δικές τους απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα.Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, ένας από τους σημαντικότερους πρωθυπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου και ένας από τους μεγαλύτερους ευρωπαίους ηγέτες, θεωρείται ευρέως ως ο νικητής του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, κάτοχος βραβείου Νόμπελ «ήρωας πολέμου» με παραπάνω από μισό αιώνα υπηρεσίας στη δημόσια ζωή. Έγινε πρωθυπουργός στα 66 του και έκλεισε τα 80 όντας εν ενεργεία Πρωθυπουργός. Παρότι πολλοί στο κόμμα ήθελαν να παραιτηθεί, παρέμεινε στην εξουσία μέχρι τα βαθιά γεράματα αρνούμενος πεισματικά να παραιτηθεί. Τελικά το έπραξε έναν χρόνο μετά από τα ογδοηκοστά του γενέθλια.

Η Μαρία Κάλλας, η πιο διάσημη σοπράνο όλων των εποχών που κυριάρχησε στο παγκόσμιο στερέωμα τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60 , αποσύρθηκε νωρίς μετά την «παρακμή» της φωνής της και τον χωρισμό της από τον έρωτα της ζωής της Αριστοτέλη Ωνάση. Δε συνέχισε την διεθνή καριέρα της έχοντας αφήσει πίσω της μόνο επιτυχίες. Το 1973 πραγματοποίησε μια διεθνή περιοδεία από την οποία σώζονται ηχογραφήσεις της κατεστραμμένης της φωνής.

Ο Τζοακίνο Ροσσίνι από τους πιο διάσημους συνθέτες της κλασσικής μουσικής και της όπερας έζησε μια καριέρα γεμάτη μεγάλες επιτυχίες . Απέφυγε να παραμείνει στο παγκόσμιο στερέωμα και πέρασε τα γεράματά του στο εξοχικό του στην Γαλλία καλώντας τακτικά φίλους στους οποίους μαγείρευε ο ίδιος. Οι φίλοι του και οι θαυμαστές του τον πίεζαν υπερβολικά να συνεχίσει την σύνθεση και αυτός απρόθυμα έγραψε κάποια μικρής καλλιτεχνικής αξίας έργα, τα οποία ο ίδιος αποκαλούσε "Τα Αμαρτήματά μου".


Όλοι αυτοί που προανέφερα είναι άνθρωποι σπουδαίοι που γνώρισαν σπάνιες δόξες κατά την διάρκεια της ζωής τους και μια λαμπρή υστεροφημία. Είναι πολύ δύσκολο έναν σπουδαίος άνθρωπος να παραδεχτεί ότι έχει χάσει ένα μέρος της αξίας του.. 

30 views0 comments

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα