• shadiari

Το επόμενο βήμα της ανθρωπότητας

από τη μαθήτρια Ευτυχία Παρασύρη, Α' 4 Λ


Η τεχνολογική μοναδικότητα είναι η παρουσίαση υπερφυΐας των τεχνολογικών μέσων. Πιο συγκεκριμένα, το επίπεδο ευφυΐας που φτάνει το singularity είναι σχεδόν ακατανόητο για τον ανθρώπινο νου .Δηλαδή, αντιμετωπίζεται ως ένας διανοητικός ορίζοντας γεγονότων. Σαφέστερα, ορίζοντας γεγονότων, σύμφωνα με την γενική θεωρία της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν, είναι το σημείο στο χωροχρόνο όπου τα γεγονότα δεν μπορούν να επηρεάσουν τον παρατηρήτη, καθώς η βαρύτητα ισοδυναμεί με τη καμπύλωση του χωροχρόνου. Έτσι, λόγω της απίστευτα δυνατής βαρυτικής έλξης, γίνεται το «σημείο χωρίς επιστροφή», γιατί δεν υπάρχει χώρος διαφυγής για τίποτα και ούτε καν για το φως. Ο ορίζοντας αυτός συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη της μαύρης τρύπας.

Για να γίνει απλούστερος ο όρος του ορίζοντα γεγονότων θα χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα: Σε ένα διαστημόπλοιο βρίσκεσαι εσύ και ένας φίλος σου. Καθώς ταξιδεύεις στο απέραντο σύμπαν με την ταχύτητα του φωτός (για να δεις μια μαύρη τρύπα πρέπει να σπάσεις το φράγμα της ταχύτητας του φωτός), φτάνεις σε μια μαύρη τρύπα. Ο φίλος σου αποφασίζει να πέσει μέσα στη μαύρη τρύπα για να την εξερευνήσει. Λόγω της τεράστιας μάζας της μαύρης τρύπας πλησιάζοντας σε αυτή θα είχε ήδη πεθάνει,αλλά ας υποθέσουμε πως φοράει μια ειδική στολή και καταφέρνει να φτάσει στο event horizon.Όταν αρχίσει να πέφτει προς το απόλυτο κενό εσύ από το διαστημόπλοιο τον παρακολουθείς. Εσένα θα σου φαίνεται σαν να πέφτει σε slow motion και θα αρχίσει σιγά σιγά να φαίνεται η μορφή του πιο κόκκινη ώσπου θα φτάσει σε ένα σημείο όπου θα μείνει «παγωμένος» στον ορίζοντα γεγονότων. Αυτό θα συμβαίνει γιατί, ο χρόνος και ο χώρος ανταλλάσσουν τους ρόλους τους σε μια μαύρη τρύπα, δηλαδή ο χρόνος δεν μεταβάλλεται, ενώ ο χώρος μεταβάλλεται.Για αυτό το λόγο, ο ορίζοντας γεγονότων μιας μάυρης τρύπας είναι το σημείο της απόλυτης αδράνειας όλων των δυνάμεων που ασκούνται στο σύμπαν.

Συγκριτικά, ο ορίζοντας γεγονότων και η τεχνολογική μοναδικότητα είναι δυο όροι που συμπίπτουν αρκετά. Εάν ποτέ το ανθρώπινο είδος φτάσει σε αυτό το διανοητικό επίπεδο,οι ικανότητές του, θα φτάνουν στο έπακρο και δεν θα μπορέσει να υπάρξει περαιτέρω τεχνολογική και βιοτική ανάπτυξη. Δηλαδή, τα επιτεύγματα του ανθρώπου θα είναι εξωπραγματικά, γιατί η νοημοσύνη του επόμενου επιπέδου θα φέρει ιδέες και έννοιες στον ανθρώπινο νου που κανένα άλλο ανθρώπινο ον δεν έχει συλλογιστεί στην ιστορία της ανθρωπότητας. Επίσης, συχνά από επιστήμονες διατυπώνεται η ιδέα πως οι συνηθησμένοι άνθρωποι θα ξεπεραστούν κάποια μέρα από τεχνικά έξυπνα μηχανήματα (τεχνητή νοημοσύνη) ή από ενισχυμένη βιολογική γνώση. Ξέρω πως όλα αυτά φαντάζουν τουλάχιστον τρελά, αλλά σκεφτείτε ότι για πρώτη φορά ο όρος singularity επινοήθηκε από τον μαθηματικό Τζον Φον Νόιμαν στα μέσα της δεκαετίας του πενήντα. Αναλογιστείτε την τεχνολογική ανάπτυξη από την δεκαετία του πενήντα έως σήμερα.. Οι άνθρωποι εκείνης της εποχής δε θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν πως ο άνθρωπος του δυο χιλιάδες δεκαεννέα θα ζει σε μια κοινωνία που επικρατεί μια τέτοια τεχνολογική πολυτέλεια σε αντίθεση με τη δικιά τους. Όμως, για να είμαστε δίκαιοι, τους πυλώνες για αυτή την τεχνολογική έκρηξη τους έθεσαν οι επιστήμονες του εικοστού αιώνα με τις καθοριστικές, για τον χώρο της επιστήμης, ανακαλύψεις τους και εφευρέσεις τους στις οποίες βασίστηκαν πολλά επιτεύγματα του σήμερα. Εάν, όντως, αντικατασταθούμε εμείς οι άνθρωποι από τα ρομπότ, θα υπάρχουν κάποιες μεταβολές στον τρόπο που ζούμε. Πιο τεκμηριωμένα,  ο όρος «μοναδικότητα» λόγω του ότι είναι φαινόμενο της επιτάχυνσης της τεχνολογιάς, όταν γίνει εφικτός, θα έχει δραστικές επιπτώσεις στην κοινωνία.

Για παράδειγμα,φαντάσου πως ζεις στο τρείς χιλιάδες δεκαεννέα και τα ρομπότ έχουν μεγαλύτερη ευφυΐα από τους ανθρώπους και είναι ο λόγος που η ανθρωπότητα έχει εξελιχθεί τόσο τα τελευταία χίλια χρόνια. Μπορεί μέχρι τότε να ζεις στις πέντε διαστάσεις, μπορεί να ζείς στον πλάνήτη Άρη ή σε ένα άλλο ηλιακό σύστημα και για όλα αυτά θα ευθύνεται η αυξανόμενη ευφυΐα των ρομπότ. Κάποια μέρα ξυπνάνε όλα τα ρομπότ στον κόσμο και σκέφτονται  πως δε γίνεται οι άνθρωποι να απολαμβάνουν όλα αυτά τα αγαθά και τις πολυτέλειες που εκείνοι επεξεργάστηκαν και δημιουργήσαν και να μην μπορούν να είναι αυτόνομοι και ανεξάρτητοι στην κοινωνία. Έτσι, αποφασίζουν να καταστρέψουν την ανθρωπότητα. Πιστεύετε πως αυτό θα είναι εφικτό; Κατά τη γνώμη μου καθόλου, γιατί τα ρομπότ μπορούν να αναπτύξουν εφαρμοσμένη νοημοσύνη χωρίς αληθινή κριτική σκέψη και επίσης την τεχνητή νοημοσύνη την κατασκευάζουν οι άνθρωποι ,επομένως, δε νομίζω πως ο άνθρωπος θα κατασκεύαζε ποτέ ένα ρομπότ με ανθρώπινη νοημοσύνη, δηλαδή με συναισθήματα κ.α. Αυτό δεν είναι χρήσιμο για την τεχνολογική μοναδικότητα, αλλά και γιατί ίσως θα ανέπτυσσε κάποια αρνητικά αισθήματα για τους ανθρώπους και αυτό φυσικά δεν θα συνέφερε τον κατασκευαστή του.

Κατά την άποψη μου, η μοναδικότητα θα σχετίζεται με την ενισχυμένη βιολογική γνώση που θα αναπτύξει ο άνθρωπος στο μέλλον και όχι με την τεχνητή νοημοσύνη. Δηλαδή, αποτέλεσμα της απόλυτης τεχνολογικής ακμής θα είναι ο εξελιγμένος άνθρωπος. Επεξηγηματικά, από την στιγμή που εμφανίστηκε ο άνθρωπος στην γη, ανακαλύπτει πράγματα που βοηθούν την επιβίωσή του  και την διευκολύνουν. Ο άνθρωπος των σπηλαίων, παραδείγματος χάρη, ανακάλυψε τη φωτιά γιατί ήταν αναγκαία για την επιβίωσή του. Άλλο ένα παράδειγμα, ακόμα και πριν από σχετικά λίγα χρόνια, είναι το ακόλουθο· για να ταξιδέψει κάποιος από την Ελλάδα στην Αυστραλία με το καράβι, έκανε γύρω στον ένα μήνα, ενώ τώρα για να κάνεις αυτό το υπερατλαντικό ταξίδι θα χρειαστείς  μόνο μια μέρα. Τα παραπάνω μας κάνουνε να αντιληφθούμε το πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε στη σημερινή εποχή που η τεχνολογία έχει κάνει τον κόσμο «ευκολότερο» και «μικρότερο». Αυτή η τεχνολογική ανάπτυξη χρειάστηκε γύρω στα δυο χιλιάδες χρόνια για να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, αλλά υπήρξε καθοριστική για την ανθρώπινη εξέλιξη για αυτό πολλοί επιστήμονες πιστεύουν πως η τεχνολογική μοναδικότητα πλησιάζει στα επόμενα εκατό χρόνια. Πιστεύω, πως αυτό ενδεχομένως αποτελεί υπερβολή, διότι το singularity είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και θα χρειαστούν πολλά χρόνια και πολλά μικρά βήματα με ανακαλύψεις για τον άνθρωπο, γιατί ας μην ξεχνάμε, όταν φτάσουμε σε τέτοιο επίπεδο, δε θα υφίστανται η έννοια της ανακάλυψης, γιατί θα έχει θεμελιωθεί πλήρως.


singularity=τεχνολογική μοναδικότητα

event horizon=ορίζοντας γεγονότων

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα