Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής


από τη μαθήτρια Τερέζα Φλόκα, Α3’ ΛΟ όρος «κλιματική αλλαγή» προσδιορίζει τη μεταβολή του παγκοσμίου κλίματος και ειδικότερα, τις μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών που εκτείνονται σε μεγάλη χρονική κλίμακα.  Οι κλιματικές αλλαγές οφείλονται σε φυσικές καταστροφές, καθώς και σε ανθρώπινες δραστηριότητες με επιπτώσεις στο κλίμα, όπως η τροποποίηση της σύνθεσης της ατμόσφαιρας. Αναμφίβολα, οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους,  επηρεάζουν- συνειδητά ή ασυνείδητα- την κλιματική αλλαγή με τις ενέργειές τους.

Όλοι έχουμε ακούσει να γίνεται μεγάλη συζήτηση για το φαινόμενο του θερμοκηπίου! Πρόκειται για ένα φαινόμενο που επηρεάζει την ατμόσφαιρα καθώς ορισμένα αέρια παγιδεύουν τη θερμότητα του ηλίου και εμποδίζουν τη διάχυσή της στο διάστημα. Πολλά από αυτά τα αέρια υπάρχουν στη φύση, η ανθρώπινη δραστηριότητα όμως, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση ορισμένων από αυτά στην ατμόσφαιρα, όπως είναι το διοξείδιο του άνθρακα.

Επιπλέον, η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί μια ειδική περίπτωση κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας και των ωκεανών της γης. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τις περιοχές και όλους τους ανθρώπους του κόσμου. Οι πάγοι λιώνουν και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Ορισμένες περιοχές πλήττονται συχνότερα από ακραία καιρικά φαινόμενα και βροχοπτώσεις, ενώ άλλες δοκιμάζονται από μεγάλης έντασης καύσωνες και ξηρασίες. Συγκεκριμένα, οι χώρες της Ευρώπης και οι αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκονται υπό τον κίνδυνο ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι ευρωπαϊκές χώρες του βορά πλήττονται καθημερινά από κύματα καύσωνα, πυρκαγιές αλλά και ξηρασία. Ακόμα, η βόρεια Ευρώπη είναι θύμα βροχοπτώσεων και πλημμυρών. Τελος, η έλλειψη νερού στις περιοχές της Μεσογείου αυξάνεται συνεχώς με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ξηρασία σε αρκετές περιοχές καθώς και ανεξέλεγκτες πυργακιές.

Όσον αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες, βιώνουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη πιο συχνά και σε μεγαλύτερο βαθμό. Αυτό συμβαίνει καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι εξαρτώνται  από το φυσικο περιβάλλον και διαθέτουν ελάχιστους πόρους ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.  Η κλιματική αλλαγή έχεις επιπτώσεις και στις ανθρώπινες ζωές. Με βάση αρκετές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, έχουν σημειωθεί πολλοί θάνατοι από τον καύσωνα καθώς και πολλοί από το κρύο που επικρατεί σε αρκετές περιοχές.  Υπάρχουν, επίσης, πολλές ασθένειες που μεταφέρονται με το νερό.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η κλιματική αλλαγή έχει δραματικές επιπτώσεις στη ανθρώπινη ζωή αλλά και στη γη, στην οποία ζούμε.  Είναι επιτακτική ανάγκη να ενεργοποιηθούμε άμεσα και υπεύθυνα  με αποτελεσματικές δράσεις ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα