Τρίκαλα, η πόλη που κάνει τη διαφορά!

από το μαθητή Γιώργο Παπακώστα, Α’3 Λ


Τα τελευταία χρόνια μια πόλη που ακούγεται όλο και περισσότερο και έχει διακριθεί ως η πρώτη έξυπνη πόλη της Ελλάδας, αποτελώντας οδηγό για τις υπόλοιπες, είναι τα Τρίκαλα. Αλήθεια ποιο είναι το μυστικό της και πώς καταφέρνει τόσα χρόνια να έχει μόνο επιτυχίες στο βιογραφικό της;Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τα Τρίκαλα είναι πρωτεύουσα του Δήμου Τρικκαίων και του ΝομούΤρικάλων. Η πόλη κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους και είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία πόλη Τρίκκα. Πήρε την ονομασία της από τη γνωστή νύμφη Τρίκκη, κόρη του Πηνειού. Η πόλη διασχίζεται από τον ποταμό Ληθαίο, στα δυτικά της υψώνεται τμήμα της οροσειράς Πίνδου, ενώ πολύ κοντά της βρίσκονται γνωστοί χειμερινοί προορισμοί όπως η Ελάτη, το Περτούλι με χιονοδρομικό κέντρο, η Καλαμπάκα και τα Μετέωρα τους σκοτεινόχρωμους, απότομους βράχους από ψαμμίτη με τα βυζαντινά μοναστήρια που περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.


Αξιοθέατα που μπορεί να θαυμάσει κανείς μέσα στην πόλη είναι το Ασκληπιείο της Αρχαίας Τρίκκης, το αρχαιότερο και σημαντικότερο κατά τον Στράβωνα, το βυζαντινό κάστρο που κατασκευάστηκε από τον Ιουστινιανό πάνω στην Αρχαία Ακρόπολη της Τρίκκης, το τζαμί του Οσμάν Σαχ, η παλιά πόλη Βαρούσι, η οποία κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ήταν αρχοντογειτονιά των Τρικάλων και σήμερα έχει διατηρητέα κτήρια, τα παλιά μανάβικα με πολλά εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης.


Αυτό όμως που έκανε τα Τρίκαλα ιδιαίτερα αγαπητά στα παιδιά όλης της Ελλάδας και που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο είναι ο διάσημος πλέον «Μύλος των Ξωτικών», το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της χώρας. Διαμορφωμένο στον Μύλο Ματσοπούλου κάθε χρόνο μια νέα ιστορία περιμένει μικρούς και μεγάλους να τους ταξίδεψει σε ένα κόσμο παραμυθένιο και μαγικό.


Σε αυτό, όμως, που πρέπει να σταθούμε όπως προαναφέραμε, είναι κυρίως η εξέλιξη και η πρόοδος που έχει συντελεστεί στα Τρίκαλα τα τελευταία χρόνια. Έχουν πραγματοποιηθεί έργα ανάπλασης περιοχών, δημιουργήθηκαν πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία για να διασφαλιστούν φυσικοί πόροι, όπως οι αισθητήρες στα φώτα των δρόμων, χαρτογραφήθηκαν οι κινήσεις οχημάτων, ενώ είναι η μόνη πόλη στην Ελλάδα που έχει προμηθεύσει με lego και ρομποτικά κιτ και τα 120 δημόσια σχολεία. Επίσης είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα στην οποία εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος.

Επόμενοι στόχοι της πόλης να εφαρμοστεί πρόγραμμα τεχνολογικής γεωργίας που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα προωθήσει ένα σύστημα που θα παρακολουθεί την υγεία των ηλικιωμένων κατοίκων ηλεκτρονικά ανιχνεύοντας την κατανάλωση των τροφίμων


Υπάρχει άραγε κάποια μυστική συνταγή που αυτή η πόλη μετρά μόνο επιτυχίες; Το μυστικό βρίσκεται στις λέξεις Υπευθυνότητα, Ευσυνειδησία, Σεβασμός, χαρακτηριστικά των ανθρώπων της πόλης που έχουν ως κύριο μέλημα την εξυπηρέτηση του πολίτη και την προσπάθεια για το κοινό καλό.

Δικαίως,λοιπόν, τα Τρίκαλα θεωρούνται η πρώτη και η πιο έξυπνη πόλη της Ελλάδας! Είναι μια πόλη που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και οδηγό για τις υπόλοιπες ώστε με τη θέληση των ανθρώπων, την καλή συνεργασία και τη συνδρομή της τεχνολογίας να βελτιωθεί η καθημερινότητα όλων των πολιτών.

23 views0 comments

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα