• shadiari

«Φακός του πνευματικού κόσμου»

από τη μαθήτρια Ύρια Τσιντικίδου, Α1’ ΛΗ γλώσσα μας, ένα ισχυρό εργαλείο που όμως όλοι μας θεωρούμε δεδομένο, προσφέρει πράγματι τόσα αγαθά και όπως αυτή αναπτύσσεται, αναπτυσσόμαστε κι εμείς με τη βοήθειά της. Πέρα από την αξία της στο επικοινωνιακό κομμάτι, την οποία η πλειονότητα των ανθρώπων αναγνωρίζει, η γλώσσα αποτελεί κλειδί που θα ξεκλειδώσει τον πνευματικό μας κόσμο και ύστερα θα τον βοηθήσει να αναδιπλώσει όλες του τις πτυχές.

Στην καλλιέργεια του πνεύματος συμμετέχουν ενεργά ποικίλοι παράγοντες, αλλά κύριο και ενεργό ρόλο παίζει η γλώσσα μας δίχως την οποία θα ήταν δύσκολο έως αδύνατο να υπάρχει πνευματική ανάταση, αφού η ανάπτυξη της γλώσσας είναι στοιχείο αλληλένδετο με την ανάπτυξη του πολιτισμού, μέρος του οποίου αποτελεί και το πνεύμα. Δίχως την γλώσσα οι μεγάλοι ποιητές και ιστοριογράφοι δεν θα κατέγραφαν, δεν θα αποτύπωναν στα χαρτιά τους όλες αυτές τις ιστορίες που τώρα μας ανοίγουν τα μάτια, μας ωθούν να δούμε τον κόσμο γύρω μας από μια άλλη σκοπιά και να αφήσουμε την φαντασία μας να τρέξει αχαλίνωτα. Δίχως τη γλώσσα η επιστήμη, η οικονομία, η φιλοσοφία και γενικότερα η γνώση θα ήταν σημαντικά περιορισμένες, αφού ο καθένας θα υποστήριζε μια δικιά του, μεμονωμένη άποψη την οποία όμως θα αδυνατούσε να μοιραστεί με τους γύρω του. Φανταστείτε όλοι αυτοί οι μεγάλοι επιστήμονες, να κρατούσαν τις ιδιοφυείς τους ιδέες μόνο μέσα στο δικό τους μυαλό! Δίχως την γλώσσα το πνεύμα και η ανάπτυξη θα ήταν όροι άγνωστοι.

Πώς, όμως, αναπτύσσεται και ενισχύεται αυτό το εργαλείο που κατέχει τόση δύναμη, και έχει τόσο μεγάλη αξία; Είναι αρκετοί οι παράγοντες που ενισχύουν την γλώσσα, το σχολείο αποτελεί έναν από τους κυριότερους και στοχεύει μεθοδικά και ουσιαστικά στην ανάπτυξη της γλώσσας. Από μικρή ηλικία νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές, εξειδικευμένοι επαγγελματίες, άνθρωποι που γνωρίζουν τον σωστό και αποτελεσματικό τρόπο, μάς προτρέπουν να χρησιμοποιούμε το δώρο το οποία μας έχει δοθεί και όσο μεγαλώνουμε μάς βοηθούν να το χρησιμοποιούμε σωστά και να το αξιοποιούμε στο έπακρον. Μέσα από την μελέτη και την επεξεργασία βιβλίων μαθαίνουμε από ορθογραφία και λεξιλόγιο μέχρι επιχειρηματολογία, και εκφράζουμε την άποψή μας πάνω σε διαφόρων ειδών θέματα. Στο σχολείο δεχόμαστε συνεχή γλωσσικά ερεθίσματα από δασκάλους, αλλά και συμμαθητές τα οποία μάς ωθούν στην ορθή χρήση γης γλώσσας. Το σχολείο αποτελεί τον δεύτερο κυριότερο χώρο, μετά από το σπίτι μας, όπου καλούμαστε να επικοινωνήσουμε, να αναπτύξουμε παρέες, να εκφράσουμε συναισθήματα, να υποστηρίξουμε τις απόψεις που αναπτύσσονται στο ανήσυχο, νεανικό μυαλό μας.

Συμπερασματικά, η γλώσσα μας, αλλά και κάθε γλώσσα στον κόσμο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, «φακό» που θα φωτίσει τους δρόμους που ανοίγονται μπροστά στα μάτια μας και όπλα που φέρουμε πάντα μαζί μας για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση και δυσκολία. Γι΄ αυτό πρέπει να έχουμε την θέληση να την ενισχύσουμε με τη βοήθεια του σχολείο, του σπιτιού και γενικότερα των ανθρώπων γύρω μας.

2 views0 comments

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα