24 ώρες χωρίς φαΐ και νερό, μόνο μυρίζοντας γιασεμί..


από τη μαθήτρια Σεμίνα Ντάκου, Β1΄Λ


Το πρωί της Τρίτης 5 Νοεμβρίου, το Β1 τμήμα του λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα πραγματοποίησε επίσκεψη στο κέντρο της Αθήνας, στο χώρο ιστορικής μνήμης της οδού Κοραή 4 και στον αρχαιολογικό χώρο της Πλάκας.
   Η περιήγησή μας ξεκίνησε στα πρώην κρατητήρια της Γκεστάπο. Όλοι οι μαθητές παρακολουθήσαμε με πραγματικό δέος την ξενάγηση στους δύο υπόγειους ορόφους που κρύβουν ιστορία πόνου και φρίκης. Βαδίσαμε στους ίδιους χώρους που τόσοι και τόσες νέοι και νέες πέρασαν μαρτυρικές στιγμές και αγγίξαμε τους ίδιους τοίχους, στους οποίους χάραζαν τις βασανιστικές τους σκέψεις, με κύρια μηνύματα «βρίσκομαι εδώ άδικα» και «είμαι αθώος».

  Οι τοίχοι «στολισμένοι» με χαραγμένα όμορφα γυναικεία πρόσωπα, ημερομηνίες, ονόματα, ποιήματα, τραγούδια και τη συνεχή απεικόνιση των ελαχίστων φεγγιτών (τη μόνη διέξοδο προς τον έξω κόσμο), σκέψεις που γέμιζαν με κουράγιο και δύναμη τους κρατούμενους. Το αποπνικτικό αίσθημα των αιθουσών αυτών μας βοήθησε να καταλάβουμε την εφιαλτική καθημερινότητα των ανθρώπων που πέρασαν από το κρατητήριο. Η αίθουσα σώπασε μπροστά στη συγκλονιστική μαρτυρία ενός κρατούμενου, ο οποίος χάραξε: «Δ. Μωραΐτης – 24 ώρες χωρίς φαΐ και νερό, μόνο μυρίζοντας γιασεμί.» Φεύγοντας από τον ιστορικό χώρο τα πνευμόνια μας γέμισαν αέρα και θέληση για ζωή.

   Εκείνη την ηλιόλουστη μέρα, λοιπόν, επισκεφθήκαμε επίσης τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας, Έτσι, τρεις συμμαθήτριές μας ανέλαβαν το ρόλο του ξεναγού και πραγματοποιήσαμε με την καθοδήγησή τους μια σύντομη περιήγηση στον επιβλητικό αυτό χώρο. Περπατήσαμε στην Οδό των Παναθηναίων που οδηγεί στην Ακρόπολη και ανακαλύψαμε μικρά κομμάτια της ιστορίας μας, θαυμάζοντας το Βωμό των 12 Θεών, το Ναό του Δία και του Ήφαιστου και πολλά ακόμα αριστουργήματα, που παρά τα δεινά που έχει υποστεί η πόλη μας, δεσπόζουν και κοσμούν την Αθήνα, θυμίζοντάς μας καθημερινά τη σημαία και την προσφορά της σε ολόκληρο τον κόσμο. Βαδίζοντας στα χνάρια του Περικλή, αισθανθήκαμε συνεχιστές της ιστορίας της πόλης μας, μιας ιστορίας που γράφεται καθημερινά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

   Επιστρέψαμε στην καθημερινότητά μας γεμάτοι σκέψεις, εικόνες, προβληματισμούς και συναισθήματα.

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα