Η Αρτεμισία Τζεντιλέσκι.. αναγεννησιακό σύμβολο του Φεμινισμού.

Updated: Dec 11, 2019

από τη μαθήτρια Αγγελίνα Ντάτση, Α3’ Λ

Η έννοια της ατομικότητας, που σηματοδότησε την έναρξη της Αναγέννησης σε καλλιτεχνικό και κοινωνικό επίπεδο,  εντοπίζεται και αφορά αποκλειστικά τους άνδρες..  Η ατομικότητα, στοιχείο που εμφανίζεται ως προνόμιο των ανδρών, απουσιάζει ολοκληρωτικά από τον γυναικείο πληθυσμό. Η Αρτεμισία ασκώντας με επιτυχία ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα και καταφέρνοντας να καταρρίψει εν μέρη τις προκαταλήψεις απέναντι στις γυναίκες, αναγεννιέται σε σύμβολο μιας πρώιμης φεμινιστικής προσέγγισης στην τέχνη. Στο πέρασμα των αιώνων παρατηρείται το γεγονός η καλλιτεχνική αποτύπωση της γυναίκας να διαφοροποιείται από εκείνη του ανδρός.
Η έννοια του άνδρα πλαισιώνεται πάντα μια ηθική, σωματική, οικονομική και σεξουαλική υπέροχη και δύναμη που αντιδιαστέλλεται με την υποτονικότητα, τη σεμνότητα, την υποταγή της γυναίκας. Το να έχεις γεννηθεί γυναίκα σήμαινε πως είχες γεννηθεί για να ζεις σε ένα καθορισμένο και περιορισμένο χώρο πολύ κατώτερο από αυτόν των ανδρών. Η ύπαρξη της γυναίκας συνδέεται με την εκτίμηση που έχει γι΄ αυτήν ο άνδρας. Επομένως οι  άνδρες έχουν τη δύναμη να δρουν, ενώ οι γυναίκες απλώς κάνουν την εμφάνισή τους παθητικά.

Η ανατρεπτική διάθεση στα έργα της Αρτεμισίας έγκειται στην απομάκρυνση των γυναικών από την παθητικότητα. Ο ρόλος τους είναι ενεργός και δυναμικός όπως αυτός των ανδρών. Εδώ, σε έργα απίστευτης καλλιτεχνικής σύλληψης, οι γυναικείες μορφές αντιστέκονται και νιώθουν δυσφορία απέναντι στην ανδρική εισβολή. Προβάλλουν το ανάστημά τους και επαναστατουν απέναντι στην ανδρική εξουσία και υποταγή. Έτσι οι πίνακες παύουν να είναι στατικοί και αποκτούν κίνηση και ζωντάνια, απελευθερώνοντας όλες τις δυνάμεις και ξεδιπλώνοντας μπροστά στα μάτια του θεατή όλες τις ομορφιές της γυναικείας ύπαρξης.

Αρχισυντάκτες: Κάβουρας Παντελής (για Α'Λυκείου), Γεωργίου Μαριάννα, Σοφία Βάγια (για Β' Λυκείου)  

 

Συντακτική επιτροπή: Μαραγκού Δυοβουνιώτου Αριστέα-Ιωάννα, Γεωργίου Παναγιώτης, Κογκαλίδης Άγγελος, Μπαμπίχα-Νίνου Ηλέκτρα, Λαγουδάκη Μαριλένα.

 

Υπ.καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη

Μαθητική Εφημερίδα, © 2016-18, Εκπαιδευτήρια Δούκα, Powered by Βασίλης Οικονόμου