• shadiari

MUN: Ένα ταξίδι μαγικό..

από το μαθητή Νικόλα Κωνσταντίνου, Α’ 3 Λ


Τ

ην προηγούμενη εβδομάδα, από τις 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκε το 15ο Συνέδριο Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών στο Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη όπου είχα την τύχη να συμμετέχω και εγώ στο πλαίσιο της ομάδας MUN του σχολείου μας. Με αυτό το συνέδριο να αποτελεί το 3ο κατά σειρά στο οποίο λαμβάνω μέρος, ένιωσα για άλλη μία φορά τα ίδια συναισθήματα ενθουσιασμού, χαράς και άγχους που αποτελούν χαρακτηριστικά κάθε MUN conference.

Το σχολείο μας απέσπασε συνολικά 13 διακρίσεις σε 10 διαφορετικά committees εκπροσωπώντας 3 διαφορετικές χώρες κάτι που αποτελεί αποτέλεσμα έρευνας και σκληρής δουλειάς μηνών… Τα βραβεία όμως, δεν είναι ο λόγος για τον οποίο συμμετέχουμε στο MUΝ. Οι λόγοι πραγματικά είναι πολλοί και διαφέρουν. Είτε πρόκειται για την αγάπη μας στην ιστορία και τις πολιτικές επιστήμες είτε για την κλίση μας στην τέχνη της ρητορικής, το σίγουρο είναι ένα, ότι μας αρέσει αυτό που κάνουμε. Το MUN είναι ένα απαιτητικό χόμπι το οποίο χρειάζεται αφοσίωση και τη διάθεση αρκετού από του ελεύθερού μας χρόνου κάτι που στις 3 τάξεις του λυκείου σίγουρα δεν είναι και το πιο εύκολο εγχείρημα. Μετά όμως από τόσο καιρό στο "παιχνίδι" του MUN έχουμε μάθει να τα συμπεριλαμβάνουμε όλα στο πρόγραμμά μας, διότι έχουμε καταλάβει ότι το MUN είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό χόμπι και τα οφέλη του είναι αμέτρητα.

Μέσα από το MUN έχουμε γίνει πιο υπεύθυνοι άνθρωποι και πιο συνειδητοποιημένοι μαθητές. Έχουμε μάθει τις βασικές αρχές τις πολιτικής, έχουμε κατανοήσει πώς λειτουργεί ο κόσμος στον οποίο ζούμε, αλλά και έχουμε ενημερωθεί για τα γεγονότα που οδήγησαν στη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα. Αντιληφθήκαμε τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και την ευθύνη που φέρουμε ως άνθρωποι για την υπεράσπισή τους, διότι όσο απίθανο και αν φαίνεται έν΄ έτει 2020, τα ανθρώπινα δικαιώματα συνεχίζουν να καταπατώνται καθημερινά σε πολλές γωνιές της Γης. Ταυτόχρονα μέσα από τα συνέδρια που συμμετέχουμε κάθε χρόνο, μας δίνεται η ευκαιρία να ζήσουμε αξέχαστες στιγμές και να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους, να γίνουμε φίλοι και να δεθούμε ουσιαστικά με πολλά παιδιά εντός και εκτός Ελλάδος και όλα αυτά χάρη στον "θεσμό" του MUN.

Κλείνοντας ,θα ήθελα να πω πως στο MUN δεν είμαστε ένα απλό club ή μία απλή ομάδα, είμαστε μία μικρή οικογένεια και προσωπικά η απόφασή μου να αποτελέσω μέλος αυτής της οικογένειας είναι από τις καλύτερες που έχω λάβει σε όλη μου τη σχολική ζωή. Τέλος θα ήθελα να εκφράσω κι εγώ τα συγχαρητήριά μου στους φίλους και co-delegates μου: Γιάννη, Λήδα, Σύλια, Αλίνα, Πάνο, Μελίνα, Νεφέλη, Σοφία, Κατερίνα, Γιώργο, Ηλέκτρα, Έλενα, Μαριάνθη, Κατερίνα, Δέσποινα και Αλέξανδρο για τη συμμετοχή και την επίδοσή τους στο τελευταίο συνέδριο, ενώ εκ μέρους όλης της ομάδας θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την καθηγήτριά μας κα Φώνη Κόρμπη, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της "οικογένειάς" μας και πραγματικά χωρίς την καθοδήγηση και βοήθειά της τίποτα από τα παραπάνω δεν θα ήταν δυνατό.

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα