• shadiari

Reality Shows


από το μαθητή Θοδωρή- Φοίβο Γεωργαντά, Β΄2 Λ.

Αφορμή για αυτό το άρθρο στάθηκε το άρθρο της τηλεκριτικού κυρίας Πόπης Διαμαντάκου. Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον ένα «reality show» στη ζωή τους. Ορισμένοι αρέσκονται να παρακολουθούν τις ζωές άλλων. Γιατί όμως παρακολουθούμε «reality show» και τι κινδύνους μπορεί να κρύβουν;

Σύμφωνα με ειδικούς, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει ένα ριάλιτι. Ένας από αυτούς είναι η οικονομική κατάσταση του ατόμου. Σε μια χώρα με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και πολλούς φόρους οι ευκαιρίες για διασκέδαση είναι λίγες. Έτσι, κλεισμένος στο σπίτι του, με αισθήματα απελπισίας, ο τηλεθεατής παρακολουθεί μια εκπομπή όπου, πίσω από μια κάμερα, οι άνθρωποι «απολαμβάνουν» όλα όσα θα ήθελε να κάνει. Ένας άλλος λόγος είναι η ανάγκη για προβολή. Ο διακεκριμένος ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας είπε: «Πλέον για δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας μπορούμε να παραδεχτούμε πως έχουμε δολοφονήσει τον πατέρα μας. Αρκεί αυτό να βγει σε μια εκπομπή». Είναι αλήθεια πως, τόσο οι απλοί άνθρωποι, όσο και οι διάσημοι, είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα για τη δημοσιότητα, τον «Θεό» τους. Ζούμε στην εποχή της εικόνας. Όλα για το γυαλί. Τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη αξία!

Παρόλη τη διασκέδαση που μπορούν να προσφέρουν, τα ριάλιτι έχουν κάποιες αρνητικές επιπτώσεις. Πρώτα από όλα, παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των συμμετεχόντων και κυρίως την ιδιωτική τους ζωή και αξιοπρέπεια. Δεύτερον, αλλοτριώνουν τον τηλεθεατή, καθώς προτυποποιούν άτομα χαμηλού επιπέδου και χαρακτήρα που ενδέχεται να είναι ψυχολογικά ασταθή. Επιπλέον, ο τηλεθεατής εθίζεται στην εκμετάλλευση της πνευματικής αδυναμίας ή της ελλιπούς ηθικής συγκρότησης των παικτών, με αποτέλεσμα να εκμαυλίζεται η συνείδησή του. Τρίτον, γελοιοποιείται η ανθρώπινη υπόσταση μέσα από την πρόκληση τεχνητών εντάσεων ανάμεσα στους παίκτες, προκειμένου να αυξηθούν οι δέκτες της τηλεθέασης. Τέλος, η σκέψη του τηλεθεατή εγκλωβίζεται σε άγονες περιοχές προβληματισμού. Ως αποτέλεσμα, αποπροσανατολίζεται από φλέγοντα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, αδιαφορώντας για καθετί άλλο. Είναι, λοιπόν, φανερό ότι η απειλή των «reality shows» είναι υπαρκτή και αναμφισβήτητη και η άμεση λήψη μέτρων αντιμετώπισης συνιστά αδήριτη ανάγκη.

Η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου απαιτεί προσπάθεια. Καταρχάς, η πολιτεία έχει καθήκον να θεσπίσει νόμους για τη διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Δεύτερον, τα Μ.Μ.Ε. οφείλουν να επενδύσουν στον υγιή ανταγωνισμό. Τέλος, είναι απαραίτητο οι τηλεθεατές να επιδείξουν στάση περιφρόνησης απέναντι σε τέτοια προγράμματα. Η προστασία της συνείδησης είναι χρέος όλων μας και για αυτό πρέπει να χτίσουμε ένα αδιαπέραστο τείχος γύρω της!

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σπυριδούλα Χαδιάρη, Φιλόλογος Λυκείου

 

Αρχισυντάκτης: Παντελής Κάβουρας

 

Συντακτική Επιτροπή: Αριάννα Μαραγκού-Δυοβουνιώτου, Παναγιώτης Γεωργίου, Κυριακή Τσιντικίδου 

Μαθητική Εφημερίδα, © 2020, Εκπαιδευτήρια Δούκα